12.2 C
De Bilt

Gemeente Leeuwarden genomineerd voor Circular Award 2023

Leeuwarden – De Gemeente Leeuwarden is genomineerd voor één van de Circular Awards 2023 die tijdens de Week van de Circulaire Economie (6 t/m 11 februari) worden uitgereikt.

Leeuwarden is uitgeroepen tot finalist omdat wij ons samen met partners, van boer tot bouwer, richten op het ontwikkelen van duurzame en circulaire (biobased) ketens in de bouw (biobased) in de provincie Fryslân. De teelt van vezelhennep is een belangrijke schakel in deze keten.

Biobased bouwen stimuleren

In 2022 heeft de gemeente samen met Vereniging Circulair Friesland en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân concrete afspraken gemaakt over de toepassing van biobased/natuurlijke materialen in de bouw. Dit Biobased Isolatiepact, waarin de hele bouwketen samenwerkt, maakt het mogelijk om grote stappen te zetten naar een duurzame en circulaire bouw. In 2022 hebben boeren hiervoor al meer dan 200 hectare aan vezelhennep geplant en geoogst.

Circulair bouwen als de norm

De gemeente Leeuwarden – met als trekkers wethouders Hein de Haan en Evert Stellingwerf – wil de komende jaren de toepassing van hennep als isolatiemateriaal in de renovatie en nieuwbouw versnellen.

Daarnaast werkt gemeente Leeuwarden aan een prijsvraag voor biobased en circulair bouwen in Leeuwarden.

Wethouder Evert Stellingwerf: “We zijn heel blij met onze nominatie voor een Circular Award! Voor onze gemeente is circulair bouwen erg belangrijk. Bij elke nieuwe gebiedsontwikkeling krijgen energie, klimaat en grondstoffenverbruik nadrukkelijk een plek. Daarbij is ons uitgangspunt dat we zoveel mogelijk biobased bouwen. In 2030 willen we dat circulair bouwen de norm is. Dat willen we als gemeente bereiken doordat we bij elke nieuwe ontwikkeling concrete doelen op het gebied van circulariteit op te nemen.”

Over de Circular Awards 2023

Bij de Circular Awards zijn in totaal 9 finalisten. Eén van de finalisten is gemeente Leeuwarden, in de categorie ‘Public’. Leeuwarden neemt het hierin op tegen gemeente Zwolle en provincie Gelderland. De andere twee categorieën zijn Business Small en Business Large. De negen finalisten houden tijdens de Nationale Conferentie voor de Circulaire Economie op 6 februari in Theater de Spiegel in Zwolle een pitch over hun project. Vervolgens kiest het publiek de winnaar.

Klik hier voor meer informatie over de finalisten van de Circular Awards 2023.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio