10.8 C
De Bilt

Gemeente Leeuwarden en Medisch Centrum Leeuwarden stellen 1.000 vuurwerkbrillen beschikbaar

Gemeente Leeuwarden en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zetten zich in voor een veilige jaarwisseling en organiseren ook dit jaar een gezamenlijke campagne om het gebruik van een vuurwerkbril te stimuleren en om meer bewustwording te creëren onder kinderen over de gevaren van vuurwerk. De jaarwisseling is een feestelijk moment. Toch eindigt de viering van oud en nieuw jaarlijks voor honderden mensen in nog steeds in het ziekenhuis.

Vuurwerkbril voor alle achtstegroepers

Het totaal aantal vuurwerkslachtoffers daalde de afgelopen jaren, maar verdubbelde juist afgelopen jaar ten opzichte van 2020. Ook was er opnieuw een flinke stijging te zien in het aantal kinderen dat gewond raakt door vuurwerk. Gemeente Leeuwarden en MCL stellen 1.000 vuurwerkbrillen beschikbaar voor basisscholen. Deze brillen beschermen de ogen tegen vuurwerk. Ze worden uitgedeeld aan alle groep 8-leerlingen binnen de gemeente.

Speciale gastles in Leeuwarden

Onderdeel van de vuurwerkbrillenactie is een speciale gastles. Dit jaar krijgen de achtstegroepers van IKC Maxima in Leeuwarden les. Een oogarts en plastisch chirurg van het MCL komen vertellen over de gevaren van vuurwerk en het letsel dat ogen hierbij kunnen oplopen. Via de les leren de kinderen hoe ze hier veilig mee om kunnen gaan. Omdat burgemeester Sybrand Buma veel waarde hecht aan dit initiatief, is hij ook aanwezig bij deze gastles.

Veel jonge vuurwerkslachtoffers

In 2021 waren er in totaal 773 vuurwerkslachtoffers in Nederland. Het vuurwerkverbod is vorig jaar, gezien het aantal slachtoffers, waarschijnlijk veel minder nageleefd dan in 2020, maar leidt nog altijd tot een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers in vergelijking met 2019 (40%). Van het totaal aantal vuurwerkslachtoffers zijn er 256 behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH) en 517 op de huisartsenposten (HAP). Een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (108 slachtoffers op de SEH en 275 op de HAP). Het aantal vuurwerkslachtoffers onder de 12 jaar is gestegen van 120 kinderen in 2020 naar 190 kinderen in 2021.

Brandwonden en oogletsel blijft veel voorkomend

Brandwonden en oogletsel behoren al jaren tot de meest voorkomende letsels door vuurwerk. Het aantal patiënten met brandwonden daalde licht van 41% in 2020 naar 37% in 2021. Het aandeel oogletsels is licht gestegen tot 19 procent in 2021 (in 2020 14%).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio