13.8 C
De Bilt

Leeuwarden sluit aan bij European Festival Association

Leeuwarden – Wethouder Hein Kuiken heeft namens de gemeente Leeuwarden dinsdag 13 september in Yerevan, Armenië, de EFFE seal getekend. De ‘Europe for Festivals, Festivals for Europe’ (EFFE) Seal for Festival Cities is een initiatief van de European Festivals Association (EFA). De seal is ontwikkeld in samenwerking met verschillende Europese festivals en steden, waaronder Leeuwarden. De seal is een soort manifest van en voor steden die als leidraad wordt gebruikt voor hun evenementenbeleid. Vorig jaar is de seal op papier gezet door verschillende festivalgemeenschappen en steden, de zogenaamde trekkers van deze seal: Bergen, Belgrado, Edinburgh, Gent, Krakau, Ljubljana en Leeuwarden.

Omdat Arcadia lid is geworden van de EFA, is Leeuwarden samen met een delegatie van Arcadia in Yerevan. Arcadia wil voor haar volgende triënnale in 2025 sterker inzetten op Europese samenwerking (en Europese financiering). Een lidmaatschap van de EFA draagt hieraan bij.

European Festival Academy (EFA)

De EFA is in 1951 opgericht om festivals samen te brengen om dialoog, netwerk en grensoverschrijdende samenwerkingen te creëren. EFA’s missie is het bevorderen van intercultureel begrip en internationale samenwerking door  uitwisseling van kunst, ideeën en ervaring via festivals en evenementen. Op dit moment verbindt de EFA ongeveer 100 festivals en festivalverenigingen in 40 landen in de wereld.

De Europe for Festivals, Festivals for Europe seal (EFFE seal)

De EFFE seal sluit aan op het festivalbeleid van de gemeente Leeuwarden en moet zorgen voor een stevigere verankering en verdieping ervan.

•        de EFFE seal is een keurmerk van EFA dat wordt aangevraagd door een stad samen met hun festivals;

•        steden en hun festivals ontvangen gezamenlijk de EFFE seal als erkenning voor hun gemeenschappelijke prestaties. Dit mogen zij overal communiceren;

•        tegelijkertijd is de EFFE seal een verbintenis om kennis en ervaringen te delen met andere festivals en festivalsteden, als onderdeel van het EFA netwerk;

•        het verkrijgen van de EFFE seal is geen competitief proces of wedstrijd, maar het omarmen van een reeks uitgangspunten en waarden die de stad opneemt in haar beleid en dagelijkse werk;

Leeuwarden steunt uitgangspunten

Leeuwarden steunt hiermee een reeks uitgangspunten waarvan de meeste al zijn ingebed in het evenementen- en het cultuurbeleid van de gemeente. Deze uitgangspunten zijn gericht op integrale benadering van festivals en evenementen, een goede balans tussen toerisme enerzijds en het belang van de inwoner anderzijds en het in acht nemen van Europese waarden in het aanbod van festivals zoals inclusie, democratie, gelijkheid, duurzaamheid, creativiteit en internationalisering.

De EFFE seal is hier te downloaden https://www.efa-aef.eu/en/initiatives/effe-seal-for-festival-cities-and-regions/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio