6.1 C
De Bilt

Leeuwarden niet langer kandidaat voor Eurovisie Songfestival 2020

Leeuwarden – De stad Leeuwarden is niet langer kandidaat om het Eurovisie Songfestival van 2020 te organiseren. Het plafond van het WTC Expo in de stad is nu te laag om dit internationale topevenement onderdak te bieden. Het is niet haalbaar om dit voor een realistisch budget op korte termijn op de vereiste hoogte te krijgen.

Niet het dak eraf voor Eurovisie Songfestival

Daarom hebben Leeuwarden en de provincie Fryslân besloten zich terug te trekken. ,,We wisten al vanaf het begin dat de hoogte van het WTC Expo mogelijk een bottleneck zou zijn’’, zegt wethouder Sjoerd Feitsma van cultuur. ,,Maar de kans om een Eurovisie Songfestival naar je stad te halen laat je niet zomaar aan je voorbij gaan. Daarom hebben we ons vol overtuiging kandidaat gesteld.’’

Livestream Songfestival als alternatief

Leeuwarden wil bekijken of er in mei 2020 een plek in de stad kan worden ingericht waar duizenden fans het Eurovisie Songfestival via een livestream kunnen volgen. Hierover nemen Leeuwarden en de provincie later deze week contact op met de NPO.

Dak blijkt struikelblok

Al voordat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) op 12 juni zijn programma van eisen aan de kandidaat-steden stuurde is onderzocht of het dak op tijd voor het Eurovisie Songfestival kon worden verhoogd. Dat bleek in het afgelopen weekend uiteindelijk niet realistisch. ,,Jammer natuurlijk’’, zegt Feitsma. ,,Vooral omdat de hoogte van de zaal eigenlijk de enige vereiste is waaraan we niet kunnen voldoen. We hadden er het volste vertrouwen in dat we de organisatie verder aankonden.’’

Wel grote evenementen gewend

Leeuwarden heeft samen met de NPO de afgelopen jaren meerdere grote evenementen georganiseerd, zoals Serious Request en The Passion. Vorig jaar waren Leeuwarden en Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa. Grote publiekstrekkers daarbij waren onder meer De Stormruiter in het WTC Expo (met meer dan 100.000 bezoekers het grootste indoor evenement van 2018) en De Reuzen van Royal de Luxe, die in het weekend van 17 tot en met 19 augustus 430.000 bezoekers naar Leeuwarden trokken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio