27.9 C
De Bilt

Leeuwarden zet in op verbeteren van de toegankelijkheid in de gemeente

Leeuwarden – Hoe is het om niet zelfstandig te kunnen reizen? Wat als je een brief van een instantie niet goed begrijpt? Hoe lastig is het om in een rolstoel te winkelen? Het zijn vragen waarmee een grote groep inwoners van de gemeente Leeuwarden dagelijks worstelt. Dit moet en kan beter.

Leeuwarden meest toegankelijke gemeente van Nederland?

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) organiseert de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Leeuwarden doet hieraan mee. Vanaf 1 juni kan iedere inwoner online de gemeente beoordelen op toegankelijkheid. Zo maakt de gemeente niet alleen kans op de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland, maar is er ook meer inzicht in hoe de gemeente toegankelijker gemaakt kan worden.

Gemeente presenteert programma voor het verbeteren van toegankelijkheid

Het afgelopen jaar is er gewerkt aan het uitvoeringsprogramma Lokale Inclusie Agenda 2024-2026. Hierin wordt aangegeven wat de gemeente in 2024-2026 gaat doen aan het verbeteren van de toegankelijkheid. In het uitvoeringsprogramma is een verdeling gemaakt op toegankelijkheid op verschillende thema’s, namelijk: Onderwijs en ontwikkeling, Werk en inkomen, Thuis, Vrije tijd, Vervoer, Welzijn, Gezondheid en ondersteuning en Toegankelijke communicatie. Op donderdag 23 mei werd de uitvoeringsagenda overhandigd aan de werkgroep Toegankelijkheid.

Succesvolle samenwerking met ervaringsdeskundigen

Nathalie Kramers, wethouder inclusie en toegankelijkheid: “Leeuwarden is voor iedereen toegankelijk. Dat willen we, maar dat is soms nog niet zo. Samen met ervaringsdeskundigen hebben we daarom hard gewerkt om op alle fronten de toegankelijkheid te gaan vergroten, zodat elke inwoner kan meedoen. Het resultaat van die samenwerking is het uitvoeringsprogramma Lokale Inclusie Agenda 2024-2026. Een document waar ik trots op ben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio