7.7 C
De Bilt

Leeuwarden verbetert vorig record met NK Tegelwippen

Inwoners, bedrijven en scholen kunnen nog tot 31 oktober tegels aanmelden voor het NK Tegelwippen, maar nu al heeft de gemeente Leeuwarden haar score uit 2021 verbeterd. De teller staat dit jaar op 43961 tegels. In 2021 werden 27631 tegels uit tuinen vervangen door planten, struiken, bomen of gras.

“Een mooie score die we te danken hebben aan alle inwoners, ondernemers, scholen en gemeentemedewerkers die de afgelopen maanden druk bezig zijn geweest met het vergroenen van hun eigen buitenruimte. Het vergroenen van terreinen is hard nodig, want het hitte- en waterbestendig maken van de gemeente is iets waar we allemaal aan bij kunnen dragen en de vruchten van plukken. Het NK Tegelwippen maakt tuinieren op een laagdrempelige manier leuk en toegankelijk. Iedereen met een tuin kan meedoen. Of je nu 5, 10 of 100 tegels vervangt door groen, iedere tegel telt. Dus doe vooral mee!” aldus wethouder Duurzaamheid, Evert Stellingwerf.

Steenbreek Leeuwarden deelt bloembollen uit

Steenbreek Leeuwarden organiseert op woensdag 18 oktober een weggeefactie als bedankje voor alle inzet voor het NK Tegelwippen. Zolang de voorraad strekt kan iedereen van 14.00 tot 17.00 uur langskomen bij het Oldehoofsterkerkhof 1 voor een handje bloembollen. Bij droog weer staat Steenbreek naast het Leeuwarden Visitor Center. De bloembollen moeten in oktober of november geplant worden en geven in het voorjaar kleur aan de tuin.

Meld jouw laatste tegels aan voor 31 oktober

Wat veel mensen niet weten is dat de herfst nog een mooie periode is om aan de slag te gaan in de tuin. De grond is nog warm en planten hebben genoeg tijd om zich goed te wortelen voor de winter. Ga naar www.nk-tegelwippen.nl/meedoen en geef jouw gewipte tegels door. Alle tegels die voor 31 oktober aangemeld worden op de website van het NK Tegelwippen tellen nog mee. Daarnaast maak je kans op leuke prijzen.

In 2035 klimaatbestendig

De gemeente Leeuwarden wil in 2035 klimaatbestendig zijn. Daarom investeert de Gemeente Leeuwarden de komende jaren in het realiseren van extra waterberging en een groene openbare ruimte. Het NK Tegelwippen draagt daaraan bij omdat inwoners bewust hun eigen omgeving vergroenen. Groene tuinen zijn beter bestendig tegen de toenemende perioden van hitte en droogte en houden het regenwater beter vast dan bestrating. Daarnaast maakt een groene omgeving het wonen, werken en recreëren in onze gemeente extra prettig. Omdat het er mooi uitziet, bijdraagt aan een gezond klimaat, goed is voor de natuur, hittestress tegengaat en water vasthoudt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio