14.7 C
De Bilt

Leeuwarder Rotary Clubs en FMF slaan de handen ineen voor sprankelend ‘Skjin Wetter’

Op zaterdag 2 september 2023 zetten de Rotary Clubs van Leeuwarden zich, samen met de Friese Milieu Federatie (FMF), in om de Potmarge te ontdoen van zwerfafval. De Potmarge is ontwikkeld tot een prachtige groene parel midden in de stad Leeuwarden. Toch is er hier veel zwerfafval te vinden. Daarom verdient juist dit gebied extra aandacht en krijgt het een schoonmaakbeurt. Dit is de aftrap van de samenwerking tussen de Leeuwarder Rotary Clubs en de FMF voor het project Skjin Wetter.

Rotary clubs

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Rotary Nederland hebben de Rotary Clubs in Leeuwarden een actie georganiseerd voor het project Skjin Wetter van de FMF. Door middel van een fietstocht door Fryslân op een bakfiets hebben ze een sponsorbedrag van €10.000,- opgehaald. Met dit extra sponsorbedrag kan de FMF, naast de actieweek van Skjin Wetter van 7 t/m 14 oktober, ook gedurende het komende halfjaar extra activiteiten organiseren ter verbetering van de waterkwaliteit.

Pieter de Haan, bestuurslid van de Rotary Clubs in Leeuwarden: “De vijf Leeuwarder Clubs zetten zich in voor het klimaatprobleem; dichtbij huis en ook wereldwijd. Water is een speerpunt, dus we werken graag mee aan schoon water met middelen én door zelf met de SUP’s op te opruimen in de Potmarge.”

Skjin Wetter

Skjin Wetter is een project van de FMF, Wetterskip Fryslân en 9 Friese gemeenten, met als doel het zwerfafvalprobleem in en rond de Friese wateren aan te pakken. Bovendien streeft Skjin Wetter naar het vergroten van het bewustzijn over de invloed van zwerfafval op onze leefomgeving. Het opruimfestijn vindt plaats in de week van 7 t/m 14 oktober. Samen met meer dan 2000 vrijwilligers wordt een groot deel van het wateroppervlak in Fryslân schoongemaakt.

Iedereen kan meehelpen, of je nu wilt deelnemen met je kanovereniging, roeivereniging, scoutinggroep, school, SUP-school, studentenorganisatie, dorpsbelang of als ondernemer. Elke deelnemende partij kan zelf een moment en locatie kiezen tijdens de week van Skjin Wetter om zwerfafval op te ruimen. Skjin Wetter zorgt voor de benodigde materialen tijdens de opruimacties. Clubs en verenigingen die mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.samenfryslanschoon.frl/skjinwetter.

Diverse activiteiten

Het komende halfjaar zal de FMF met het sponsorbedrag van de Rotary Clubs uit Leeuwarden diverse activiteiten organiseren binnen het thema van Skjin Wetter. Zo kunnen deelnemers van Skjin Wetter op zaterdag 14 oktober 2023 gratis met hun kinderen en kleinkinderen het Natuurmuseum Fryslân bezoeken en ‘De Grote ZooiZee’ ervaren. ‘De Grote ZooiZee’ is de herfstvakantieactiviteit van het museum.

Tijdens diverse activiteiten zullen kinderen de oorzaak en het gevolg van zwerfafval onderzoeken. Bovendien worden komend halfjaar ook meerdere SUPClean-up’s georganiseerd, en tijdens een van de stadswandelingen van Zero-Waste in Leeuwarden, Harlingen, Dokkum en Sneek leren hoe je afvalvrij boodschappen kunt doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio