4.1 C
De Bilt

Meteorieten en het ontstaan van leven – college Inge Loes ten Kate

Wat kunnen meteorieten ons onthullen? De oorsprong van het leven is nog steeds onbekend. Een belangrijk stukje in de puzzel is waar de organische verbindingen van het leven vandaan kwamen. Astrobioloog Inge Loes ten Kate licht een tipje van de sluier op tijdens haar publiekscollege bij de Academie van Franeker op 29 november.

Suikers uit meteorieten

Veel onderzoek richt zich op de synthese van organische moleculen, in extreme hydrothermale omgevingen in de diepzee, in de atmosfeer en aan de oppervlakte door gigantische komeetinslagen. Maar de belangrijkste organische verbindingen van het leven – aminozuren, carbonzuren, nucleobasen en simpele suikers – zijn allemaal ontdekt in meteorieten op aarde. Afhankelijk van de omstandigheden op de vroege aarde meer dan 4 miljard jaar geleden, kunnen deze belangrijke organische stoffen rechtstreeks in het milieu terecht zijn gekomen door meteorieten en hun daaropvolgende verwering.

Om de meteoritische bijdrage van de belangrijkste organische verbindingen van het leven aan het milieu te bepalen, moeten we eerst begrijpen hoe meteoritische organische verbindingen in het vroege milieu van de aarde zijn terechtgekomen en of zij lang genoeg intact zijn gebleven om deel te nemen aan de prebiotische chemie.

Over de spreker

Inge Loes ten Kate is universitair hoofddocent Planetaire Wetenschappen en Astrobiologie bij het departement Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Eerder werkte ze onder meer aan de Universiteit Oslo en bij de NASA in Washington. Ze promoveerde in 2006 op een onderzoek naar organisch materiaal op Mars.

Het publiekscollege vindt plaats op 29 november in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio