3.2 C
De Bilt

Nestkastjes in Tytsjerksteradiel goed bezet

Tytsjerksteradiel – In de strijd tegen de eikenprocessierups heeft de gemeente Tytsjerksteradiel vijftig nestkastjes opgehangen. ‘De besetting fan de kastjes wie grut en dêr binne we fansels grutsk op’, zegt wethouder Tytsy Willemsma. Het initiatief van de gemeente volgt op die van dorpsbelangen en vogelwachten.

Al veel nestkastjes geplaatst

Zij plaatsten vorig jaar al een groot aantal nestkastjes in eikenbomen. ‘De populaasje fan de rûp is bot tanaam de lêste jierren.’ Medewerkers van de buitendienst hebben de kastjes zelf gemaakt en opgehangen op plekken waar afgelopen jaar veel nesten van de eikenprocessierups zaten, maar nog geen nestkastjes hingen. ‘Op dizze manier folje gemeente en oare ynstânsjes elkoar moai oan yn de striid tsjin de rûp.’

Bezetting boven verwachting

De bezetting van de kastjes was boven verwachting. Op twee kastjes na waren alle onderkomens gevuld. Dit door verschillende vogelsoorten zoals koolmees, pimpelmees en vliegenvangers. Bij de telling zijn 229 jongen en 68 eieren aangetroffen. De verschillende vogelsoorten hebben alle ontwikkelstadia van de eikenprocessierups op hun menu staan. Daarmee wordt een goede stap gezet in het vergroten van het aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio