3.2 C
De Bilt

Nieuwe straatveegmachine voor gemeente Tytsjerksteradiel

Tytsjerksteradiel – Vanaf donderdag 13 december veegt een duurzame veegmachine de straten van de gemeente Tytsjerksteradiel schoon. Onder toeziend oog van wethouder Andries Bouwman werd vandaag het apparaat voor het eerst in gebruik genomen. De straatveegmachine rijdt volledig fossielvrij op HVO diesel en is een primeur voor Friesland.

 

Duurzaamheid was een belangrijke pijler bij de aanbesteding van de nieuwe veegwagen. “Gemeente Tytsjerksteradiel zet hoog in op duurzaamheid. Daarmee willen we graag een voorbeeld zijn voor andere gemeentes in de provincie”, vertelt wethouder Andries Bouwman. “We hebben daarom onze grote vrachtwagen ingeruild voor een nieuwe wagen, die volledig op HVO diesel rijdt”. HVO diesel wordt gemaakt uit plantaardig afval. Bouwman: “maar dat is niet het enige. Naast dat de veegwagen duurzaam is, is hij ook nog een praktischer en effectiever”.

Duurzaam en effectief vegen

Eerder maakte de gemeente Tytsjerksteradiel gebruik van een grote vrachtwagen om de straten schoon te vegen. Nadeel daarvan was onder andere dat de wagen niet overal bij kon. Ook maakte de vrachtwagen gebruik van water om de straten schoon te maken. Dat is vanaf vandaag verleden tijd. De nieuwe straatveegmachine is veel compacter en kan daardoor bijna overal bij. De wagen maakt bovendien gebruik van een speciale techniek om het vuil op te zuigen. Het gebruik van kostbaar leidingwater is daardoor niet meer nodig.

straatveegmachine
Onder toeziend oog van wethouder Andries Bouwman werd vandaag de nieuwe duurzame straatveegmachine van gemeente Tytsjerksteradiel in gebruik genomen.

De nieuwe straatveegmachine werd geleverd door het bedrijf HD van Dijk uit Sint-Annaparochie en maakte de afgelopen weken al een aantal proefritten in de gemeente. Wethouder Bouwman: “Ondanks de compacte en kleinere uitvoering van de wagen, zien we direct dat het rendement hoger is!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio