12.8 C
De Bilt

Noardeast-Fryslân helpt huishoudens met hoge energierekening

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft geld beschikbaar gesteld om huishoudens te helpen, die moeite hebben de energierekening te betalen. Zo is een subsidie voor isolatiemaatregelen beschikbaar en kunnen zij gratis kleine energiebesparende maatregelen krijgen.

Subsidie isolatiemaatregelen

De gemeente biedt een subsidie van maximaal 2.500 euro aan voor isolatiemaatregelen. Hiermee kunnen muren, vloeren, daken of ramen worden geïsoleerd. Naast de gemeentelijke subsidie is ook nog landelijk de ISDE-subsidie beschikbaar. Zo ontvangen bewoners nog eens maximaal 30% subsidie over de materiaalkosten. Voor het restant kan er bovendien geleend worden tegen een rente van 0%. De subsidie is alleen beschikbaar voor huishoudens die in een koopwoning wonen. En alleen voor huishoudens met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum. Op de website van de gemeente kunnen huishoudens controleren of zij hiervoor in aanmerking komen: www.noardeast-fryslan.nl/energielasten.

Kleine energiebesparende maatregelen voor huishoudens

Daarnaast is ook de Ljochtbus beschikbaar. De klusmannen van de Ljochtbus komen thuis langs om kleine energiebesparende maatregelen aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Het bezoek en het materiaal is helemaal gratis. Bewoners kunnen een afspraak maken via www.ljochtbus.nl. Via de website van de gemeente kunnen zij ook gratis een afspraak maken met de energiecoach. De energiecoach komt thuis langs om handige bespaartips te geven. Ook geeft de energiecoach inzicht in de energierekening.

Witgoedwissel nog beperkt beschikbaar

Vanaf februari biedt de gemeente de witgoedwissel aan. De witgoedwissel is beschikbaar voor huishoudens die de energietoeslag hebben ontvangen in 2022. Deze maken aanspraak op een waardebon van 600 euro. Daarmee kunnen zij een oude koelkast, vriezer of wasmachine vervangen door een energiezuinig apparaat. Er zijn al veel aanmeldingen binnengekomen voor de witgoedwissel. Er zijn nog maar een paar waardebonnen over. De gemeente werkt met een reservelijst. Huishoudens die net te laat zijn komen mogelijk later nog aan de beurt. Via de website van de gemeente kunnen huishoudens zich aanmelden.

Heeft u vragen?

Voor vragen kunt u ook contact opnemen met de gemeente via 0519-298888. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio