24.3 C
De Bilt

Odensehuis komt definitief in Harlingen

Woensdagavond 5 juni heeft de gemeenteraad van Harlingen besloten om een Odensehuis op te zetten in de gemeente Harlingen. Het gaat om een pilot die loopt tot en met 31 december 2028.

Laagdrempelige ontmoetingsplek

Een Odensehuis is een laagdrempelige ontmoetingsplek met informatie en advies voor, door en van mensen met geheugenproblemen en (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Dementie is volksziekte nummer één in ons land. Volgens de inschattingen van Alzheimer Nederland zullen er in 2025 in de gemeente Harlingen circa 400 mensen met dementie zijn, met een veelvoud daarvan aan mantelzorgers.

Een Odensehuis in de gemeente Harlingen is daarom een waardevolle aanvulling op het aanbod aan preventieve voorzieningen, want er is op dit moment geen ontmoetingsplek wat hierop lijkt voor inwoners met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers.

Opening Odensehuis rond de zomerperiode

Het streven is om het huis rond de zomer te openen. De locatie van het huis is het clubhuis van FC Harlingen. De openingsmomenten zijn dinsdag en donderdag tussen 10:00 en 16:00 uur.

Besluitvorming college

Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 9 april 2024 ingestemd met een raadsvoorstel voor een pilot. Deze pilot betreft het opzetten en faciliteren van een Odensehuis voor twee dagen in de week in de gemeente Harlingen. Het clubhuis van fc Harlingen kwam uit een locatie-onderzoek als meest geschikte locatie naar voren om het huis te starten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio