16.1 C
De Bilt

Onderhoud aan asfalt in Ferwert op unieke en duurzame manier

KWS is, in opdracht van de gemeente Noardeast-Fryslân, gestart met een innovatieve proef van onderhoudswerk aan het asfalt. Dat gebeurt op de Koailoane bij Ferwert. Bij dit onderhoud van de weg staat circulaire innovatie voorop. Deze manier van onderhoud wordt wereldwijd al op veel plekken toegepast. Noardeast-Fryslân is de eerste Friese gemeente die deze duurzame methode inzet.

Direct hergebruik van de weg

Bij deze manier van onderhoud wordt de bestaande asfaltlaag van de weg gehaald, gefreesd en hergebruikt in nieuwe lagen voor dezelfde weg. Door het gebruik van bestaand materiaal is er minder aanvoer van grondstoffen nodig en kan het verkeer sneller weer over de weg rijden. Gebruik van innovatieve mengsels zorgt voor een kwalitatief goede weg tegen minder kosten. Het is beter voor het milieu en duurzamer.

Innovatief onderhoud asfalt

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft KWS de opdracht gegeven om de komende twee jaar het asfalt te onderhouden. De Koailoane wordt niet alleen op deze innovatieve manier onderhouden, ook monitort KWS de komende vijf jaar de hoe de weg zich houdt. Samen met de gemeente kijkt KWS vooruit om de processen verder te verduurzamen door het gebruikt van innovatieve mengsels. De verwachtte levensduur van het nieuwe asfalt is gelijk of zelfs langer als bij normaal groot onderhoud. 

Wy binne bliid dat wy as gemeente Noardeast-Fryslân ús stientsje bydrage kinne oan sirkulêre ynnovaasjes op it mêd fan wegebou. Sa biede wy net allinnich ús ynwenners in kwalitatyf heechweardich produkt tsjin in sa leech mooglike útstjit, ek helpe wy mei oplossings te finen foar grutte fraachstikken op it mêd fan miljeu en klimaat.” Aldus wethouder Aant Jelle Soepboer.

Op 29 september zijn de werkzaamheden aan het asfalt op de Koailoane bij Ferwert klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio