10.5 C
De Bilt

Presentatie onderzoek naar behoeften van mensen met dementie

Leeuwarden Het aantal mensen dat met dementie thuis woont stijgt de komende jaren. Naar verwachting gaat dit aantal in de gemeente Leeuwarden van 1880 mensen in 2020 naar 2710 mensen in 2035. De meesten van deze groep mensen wonen in Stiens, Bilgaard, Camminghaburen, Oud Oost en Aldlân. Dit blijkt uit een onderzoek van Partoer en het Fries Sociaal Planbureau. Vooral in deze wijken is er de behoefte om meer ontmoetingsplekken te creëren: bijvoorbeeld een makkelijke inloop voor een kopje koffie. Deze groep wil blijven meedoen en heeft behoefte aan ontmoeting en beweging.

Wethouder Hein Kuiken: “Dit onderzoek geeft ons meer zicht op de wensen van een groter wordende groep inwoners in onze gemeente. Er zijn geen specifieke wensen of dagactiviteiten die we missen, blijkt uit het onderzoek. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Het liefst zo dicht mogelijk in de buurt.”

Maatwerk

De deelnemende partners gaan onder de regie van gemeente Leeuwarden aan de slag met een plan van aanpak. Er wordt ingezet op maatwerk: we willen nog beter in beeld krijgen wat mensen zelf willen. Maar ook het huidige aanbod dat aansluit bij de wensen meer onder de aandacht brengen.

Samenleving

Mensen geven aan zoveel en zo lang mogelijk de gewone dingen te willen doen. De projectpartners willen de samenleving handvatten geven om tekenen van dementie te herkennen en ermee om te gaan. Zo kan een persoon met dementie bijvoorbeeld nog wel blijven voetballen of naar het koor.

Onderzoek

Om te bespreken wat er belangrijk is voor mensen met dementie, is er een kwartetspel gebruikt. Studenten van NHL Stenden en Stichting Kameraad ontwikkelden dit spel speciaal voor dit onderzoek. In het kwartetspel staan vragen over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld in de serie Activiteiten: Wat zou u nog eens willen doen? Of: Met wie vindt u het leuk om activiteiten te ondernemen? Het kwartetspel is een makkelijke manier om onderwerpen aan te snijden. Andere organisaties gebruiken het spel inmiddels ook.

Deelnemers aan het project

Gemeente Leeuwarden, Stichting Kameraad, Odensehuis Gerard Smit, Amaryllis, Windkracht058, Casemanagers dementie (Thuiszorg Het Friese Land en Kwadrantgroep), Alzheimercafé, Fries Sociaal Planbureau, NHL Stenden, Healty Ageing Noord Nederland, Partoer, De Friesland Zorgverzekeraar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio