9.2 C
De Bilt

Paarse vrijdag: op RSG Simon Vestdijk mag je zijn wie je wilt

Iedere tweede vrijdag van december staat in het teken van Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een initiatief van het COC en de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door op deze dag de kleur paars te dragen zetten beide partijen zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm. Met deze kleur tonen ze solidariteit met lhbt+’ers, en laten ze zien dat ze tegen het pesten zijn van lhbt-jongeren. Op RSG Simon Vestdijk mag iedereen zijn wie hij/zij wil zijn.

School moet voor iedereen veilige plek zijn

Daarom doet de school jaarlijks mee aan Paarse Vrijdag, dat wordt georganiseerd door een brede groep leerlingen uit de leerlingenraad. Directeur Gerald Schutte: “School moet bij uitstek een veilige plek zijn voor iedereen, waar iedereen zich thuis voelt. Een initiatief als Paarse Vrijdag kan daarbij helpen.”

De noodzaak tot Paarse Vrijdag

Een initiatief zoals Paarse Vrijdag is nog steeds hard nodig. De praktijk leert dat school in sommige gevallen nog steeds niet een veilige plek is voor jongeren. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle middelbare scholieren moeite heeft met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Lhbt-jongeren vinden school minder leuk, ze spijbelen vaker, ze vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, ze hebben een minder goede band met hun docenten en 51% van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.

V.l.n.r. Silke Bergsma, Thomas Hoekstra En Sara Ahmar – Foto: RSG Simon Vestdijk

Aandacht voor diversiteit op RSG Simon Vestdijk

Juist daarom is het van belang om als school op dit thema zichtbaar te zijn, solidariteit te tonen en uit te dragen dat school een veilige en fijne plek moet zijn voor iedereen. Binnen RSG Simon Vestdijk is er dan ook ruime aandacht voor, naast de deelname aan Paarse Vrijdag. Het is een gespreksonderwerp binnen de vakken, bij de mentorles, er wordt jaarlijks een theatervoorstelling aangeboden en de (zorg)ondersteuning is erop afgestemd.

Paarse Vrijdag op RSG Simon Vestdijk

Paarse Vrijdag was op 10 december opnieuw een groot succes op RSG Simon Vestdijk. Veel leerlingen en personeelsleden waren in het paars gekleed. De leerlingenraad had de school mooi versierd met posters, afbeeldingen met lhbt-iconen en regenboog- en progressvlaggen. Leerlingen konden een Paarse Vrijdag tatoeage laten zetten en op de foto in de paarse photobooth.

Leerlingenraad

De leerlingenraad kijkt terug op een mooie dag: “Deze dag was een succes, en we hopen dat we hebben kunnen bijdragen aan een nog veiligere schoolomgeving.” Eén overwinning hebben de leerlingen al binnen. Na de herinrichting van het schoolterrein zal de progressvlag dagelijks wapperen op het schoolplein. Directeur Gerald Schutte: “Zo laten we dagelijks zien dat we diversiteit een warm hart toedragen.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio