15.6 C
De Bilt

Grote perronkap station Leeuwarden klaar voor verwijdering

Leeuwarden – ProRail renoveert de bijna 130 jaar oude perronkappen op station Leeuwarden. Die moeten er straks weer honderd jaar tegenaan kunnen. Vanaf de eerste week van februari wordt de grote kap boven het station verwijderd.

Lage perronkappen

ProRail wil bij de renovatie zoveel mogelijk hergebruiken en kiest voor duurzaam materiaal. In juni zijn we met de renovatie begonnen en inmiddels hebben we de constructies van de lage kappen op alle perrons verwijderd.

Monumentaal

Station Leeuwarden is in 1863 geopend en heeft een monumentale status. Het is in de loop der tijd een aantal keer verbouwd. In 2016 bleek dat de perronkappen op station Leeuwarden niet langer bestand waren tegen sterke wind. Daarom is toen besloten het dakbeschot van een deel van de perronkappen te verwijderen. De ijzeren delen en fundering worden ook aangepakt.

Hergebruik materiaal

ProRail probeert zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken. Dat is al gebeurd bij de lage kappen, en gaat straks ook zo bij de grote kap. De constructie wordt gedemonteerd, vervolgens wordt de fundering aangepast. Pas nadat de constructie gedemonteerd is, zien we wat we kunnen hergebruiken van de oorspronkelijke materialen. De constructie wordt dan ‘gestraald’ en geconserveerd en daarna weer teruggeplaatst. Dat laatste vindt plaats vanaf 2022.

Op zoek naar de originele kleuren

In de laatste maanden van 2020 heeft ProRail kleurenonderzoek gedaan, om te kijken wat de originele kleuren van de kappen zijn geweest. Jim van Leersum, projectmanager Stations vertelt: “Met name op de delen van de kap waar je normaal gesproken moeilijk bij kunt komen voor onderhoud, heeft dit nieuwe informatie opgeleverd. Net voor de kerst hebben we een kleurenvoorstel ingediend bij de gemeente. Dat is onderdeel voor de vergunning. De gemeente is nu in overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Hûs en Hiem, welstand, om tot een besluit te komen. We verwachten dat de hoofdkleur dennengroen zal zijn, dat is de originele kleur van de constructie.”

Tijdelijke kap en verwarmde wachtruimte

De renovatie zal tot de zomer van 2023 duren. Er zullen tijdens de renovatie een aantal weekenden geen treinen rijden van en naar beide stations. Op het perron komt, om reizigers comfort te bieden, een tijdelijke kap ter hoogte van de poortjesrij en tegen de gevel van het stationsgebouw. Daarnaast zorgt ProRail samen met NS Stations voor een verwarmde wachtruimte in het gebouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio