8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Piet Hibma benoemd tot Panschipper

Piet Hibma uit Uitwellingerga is vrijdagavond tijdens de officiële opening van de Sneekweek benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Met deze onderscheiding eert de stad ieder jaar een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de zeilsport in het algemeen en voor de Sneekweek in het bijzonder.

stadswapen

“Hij heeft een spilfunctie in de KWS”, zei burgemeester Magda Berndsen van Súdwest-Fryslân over de kersverse Panschipper. Súdwest-Fryslân is de rechtsopvolger van de gemeente Sneek, die de onderscheiding al in 1954 instelde. Sinds 1966 hoort bij de onderscheiding een koperen koekenpan waarin het stadswapen van Sneek is verwerkt.

financiën

Hibma (61) is al ruim tien jaar penningmeester van de KWS, memoreerde Berndsen. “In die functie doet hij veel meer dan het bewaken van alle financiële stromen binnen de vereniging en aanpalende stichtingen”, zei ze. Zo bekleedt Hibma diverse functies binnen het jeugdzeilen en is hij nauw betrokken bij het Regionaal Trainingscentrum Noord op het Starteiland, waar regionale zeiltalenten worden geholpen de stap naar het nationale en zelfs internationale podium te kunnen maken. Voordat hij KWS-bestuurder werd was hij bijna twintig jaar bestuurslid van zeilvereniging Workum.

hibma

Hibma kreeg de liefde voor de watersport niet van huis uit mee; zijn ouders hadden een agrarisch bedrijf in Witmarsum. Toch leerde hij op jonge leeftijd zeilen, op een zeilschool in Giethoorn. Sindsdien had het zeilen hem in de greep. Het eerbetoon maakte de nodige emoties los bij Hibma. “Hier ben ik ontzettend blij mee”, zei hij. Vrijdagavond gingen hij en zijn echtgenote, staande op het dek van de boeier Catharina, voorop in de traditionele vlootschouw door de Sneker grachten waarmee de Sneekweek werd ingeluid.

sportevenement

Bijzonder onderdeel van de vlootschouw was de deelname van veertien pramen met tientallen deelnemers aan de eerste editie van European Sports For All Games (ESFAG). De openingsceremonie van dit sportevenement, met zo’n vijftig cultuursporten uit twintig Europese landen, was tegelijk met de opening van de Sneekweek.

De komende dagen zijn in het centrum van Sneek en op het Starteiland in het Sneekermeer diverse demonstraties en clinics. ESFAG, onderdeel van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018, is maandag ook nog in Franeker en Burgum. Dinsdag is de slotdag in Heerenveen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio