5.5 C
De Bilt

Pilot vrijwillige vervoersdienst in Dokkum

Ouderen en inwoners met een beperking die in Dokkum wonen, kunnen na de jaarwisseling gebruik maken van een nieuwe vrijwillige vervoersdienst voor korte afstanden. Het gaat om inwoners die nog wel zelf een stukje kunnen lopen, maar geen eigen vervoer hebben of voor wie het openbaar vervoer te veel op afstand is gekomen. Bij de vrijwillige vervoersdienst kunnen zij een rit boeken op 1 tot 10 kilometer van hun huisadres. Het vervoer wordt verzorgd door vrijwilligers uit de eigen stad, uit het bestand van de Stichting Welzijn Het Bolwerk. Doel van de proef is mensen mobieler te maken en volwaardig mee te laten doen aan de samenleving.

Wethouder Jouke Douwe de Vries: “Minsken wurde hieltyd âlder en de fraach nei ferfier nimt ta. Foaral foar koarte ôfstannen. Mei dizze pilot mei frijwilligersferfier wolle wy dat elkenien mobyl bliuwe kin en meidwaan kin oan sosjale aktiviteiten.” De meest voorkomende bestemmingen zijn het ziekenhuis, woonlocaties voor mensen die begeleid wonen, wooncomplexen voor senioren, de muziekschool, het zwembad, het centrum van Dokkum en Dokwurk. Mocht er veel gebruik gemaakt worden van de dienst, dan is uitbreiding naar de rest van de gemeente Noardeast-Fryslân een optie.

Vrijwilligers Stichting Welzijn Het Bolwerk

Voor het vervoer in en om het eigen stad of dorp (tussen 1 en 10 kilometer) gaan inwoners uit eigen stad of dorp als vrijwillig chauffeur aan de slag. Om kwetsbare inwoners deel te laten nemen aan de samenleving is het inzetten van vrijwillige chauffeurs mogelijk de beste laagdrempelige en vertrouwde manier. Inwoners leren door gebruik te maken van de vervoersdienst dorpsgenoten kennen en breiden zo hun eigen netwerk uit. Op die manier wordt stapje voor stapje de zelfredzaamheid vergroot.

Goed alternatief voor Wmo-vervoer

Voor een bepaalde groep inwoners, bijvoorbeeld voor mensen met een laag inkomen, is dit een goed alternatief voor het Wmo-vervoer. Een gedeelte van de inwoners kan kiezen voor vervoer door de naaste omgeving, het openbaar vervoer of vrijwillige vervoersdienst. Inwoners die een Wmo-taxipas hebben, kunnen deze gebruiken voor reizen van meer dan tien kilometer.

Wie een rit wil boeken kan bellen met Stichting Welzijn Het Bolwerk: 0519 – 292223. Dat moet minstens 24 uur van tevoren. De kosten bedragen € 1,- instaptarief en € 0,33 per kilometer, gerekend vanaf het huisadres van de vrijwillige chauffeur. Er wordt maandag t/m vrijdag gereden tussen 9.00 en 17.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio