16.3 C
De Bilt

Praktisch Verkeersexamen in april voor 950 leerlingen uit gemeente Leeuwarden

In april starten 950 leerlingen uit gemeente Leeuwarden aan het Praktisch Verkeersexamen. Donderdag 13 april starten 121 basisschoolleerlingen van De Wielen aan het examen. Wethouder Evert Stellingwerf geeft het startsein deze ochtend.

Wethouder Evert Stellingwerf:”Gemeente Leeuwarden werkt aan veilige fietspaden. We geven fietsers steeds meer ruimte in en rondom de stad. Goede, brede fietspaden en vaak in de voorrang. Fietsers hebben een verantwoordelijkheid als deelnemer in het verkeer. Daarom is het Theoretisch en Praktisch Verkeersexamen voor kinderen belangrijk zodat ze zelfstandig veilig kunnen deelnemen in het verkeer.”

Het praktisch verkeersexamen

Alleen op veilige fietsen kan worden deelgenomen aan het examen, daarom wordt eerst de fiets gecontroleerd. Daarna start iedere leerling individueel na elkaar aan de examenroute. Een vaste route die aangegeven is met gele pijlen op de weg. De leerlingen voeren verschillende handelingen uit tijdens de route.  Kijk je bijvoorbeeld achterom als je links af wilt slaan? Geef je voorrang waar dat moet? Leerlingen moeten minimaal 80% van de handelingen goed doen om te slagen. De geslaagde leerlingen ontvangen, als ze ook hun theoretisch Verkeersexamen hebben gehaald, het VVN Verkeersdiploma.

6 examendagen

In totaal zijn er 6 examendagen in de gemeente Leeuwarden: 4 in Leeuwarden, 1 in Stiens en 1 in Grou. Donderdagochtend is de vijfde dag van het examen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio