15.7 C
De Bilt

Royal Canadian Dragoons leggen krans bij oorlogsmonument Burdaard

Op 15 april 1945 werd de provincie Fryslân bevrijd van 5 jaren Duitse bezetting. Dit jaar is dat 78 jaar geleden. Speciaal hiervoor komt een delegatie van de Royal Canadian Dragoons naar Fryslân. Deze 9e infanteriebrigade van het Canadese leger speelde destijds een belangrijke rol in de bevrijding van de noordelijke provincies. Op zaterdag 15 april komen ze ook naar Burdaard. Ook leggen de militairen een krans bij het oorlogsmonument.

Herdenkingsbijeenkomst

Bij het oorlogsmonument aan de Hoofdweg in Burdaard wordt op zaterdag 15 april om 15:00 uur een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Militairen van de Dragoons in actieve dienst en ook veteranen leggen een krans bij het monument. Ook zijn er 2 minuten stilte. Burgemeester Johannes Kramer houdt een toespraak en zal namens de gemeente ook een krans leggen.

William Thomas Buddell van de Royal Canadian Dragoons

Het is 15 april 1945. Terwijl Leeuwarden al is bevrijd, lopen er in Burdaard en omgeving nog gewapende Duitsers rond. De Royal Canadian Dragoons gaan naar Burdaard om de Binnenlandse Strijdkrachten te helpen de Duitsers te verdrijven. De brug over de Dokkumer Ee in het dorp is de enige brug die nog intact is.

De nog aanwezige Duitsers willen naar Harlingen, maar zij worden in het nauw gedreven door de Binnenlandse Strijdkrachten. Het komt tot een vuurgevecht. Met hulp van de Canadezen worden de Duitsers verslagen. Toch wordt Lieutenant William Thomas Buddell nog geraakt door een Duitse sluipschutter. Hij overlijdt op weg naar het ziekenhuis. Een plaquette ter nagedachtenis aan hem is bevestigd aan het oorlogsmonument.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio