4.1 C
De Bilt

Schip in Van Harinxmakanaal Franeker
voorbereid als opvanglocatie

Sinds eind maart vangt gemeente Waadhoeke vluchtelingen uit Oekraïne op, in verschillende opvanglocaties warvan straks ook in het Harinxmakanaal. Bij de start was dat in de dorpshuizen in Achlum en in Tzum, later kwamen er in Franeker (Valk hotel) en Menaam (woonzorgcentrum Nij Statelân) aanvullende en vervangende plekken bij. De dorpshuizen dragen we uiterlijk deze maand september weer over aan het dorp. Binnenkort starten de voorbereidingen voor een nieuwe opvanglocatie, namelijk een passagiersschip dat in het Van Harinxmakanaal in Franeker (Oostelijke industrieweg) komt te liggen.

Opdracht vanuit Rijksoverheid

Het Rijk heeft aan alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd minimaal 1000 – 2000 opvangplekken beschikbaar te stellen vanuit de gemeenten. Zo zijn in Waadhoeke als eerste de dorpshuizen in Achlum en Tzum ingericht om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Daar verbleven tot ongeveer september vluchtelingen.

Gemeente Waadhoeke zocht in de tussentijd verder naar meer grootschalige locaties (voor 20 personen of meer) die voor een langere periode gebruikt kunnen worden (6 maanden of langer). Daar zijn de locaties in Menaam (Nij Statelân) en Franeker (Valk hotel) voor gevonden. En binnenkort wordt daar de boot in het Van Harinxmakanaal (Oostelijke industrieweg Franeker) aan toegevoegd.

Passagiersschip Van Harinxmakanaal Franeker: voorbereiding op een aanvullende opvanglocatie

Normaal gesproken liggen op de locatie in het Van Harinxmakanaal schepen van de bruine vloot. De verwachting is dat gemeente Waadhoeke eind oktober de opvanglocatie op deze locatie gereed heeft. Half oktober verwachten we het schip met 34 hutten te kunnen laten aanmeren. De gemeente realiseert met deze locatie, afhankelijk van de gezinssamenstelling, opvang realiseren voor ongeveer 68 vluchtelingen.

Hoe nu verder?

Vanaf nu wordt er hard gewerkt om alles gereed te maken voor de opvang van vluchtelingen. Het streven is om de locatie eind oktober gereed te hebben voor het huisvesten van vluchtelingen. Wanneer er daadwerkelijk vluchtelingen naar Franeker komen, hoort de gemeente van Veiligheidsregio Fryslân. Zij coördineren de plaatsing.

Vrijwilligers gezocht

Gemeente Waadhoeke ervaart dat veel inwoners willen helpen, dat is hartverwarmend. Spullen voor inrichting e.d. zijn er ruim voldoende. Vrijwilligers zijn van harte welkom! Wilt u vrijwilligerswerk doen op een van de opvanglocaties in Waadhoeke? Laat het ons weten via opvang@deskule.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio