14.4 C
De Bilt

Skills Final: vakgerichte jongeren strijden voor titel ‘beste vaktalent 2020’

Leeuwarden – Van 4 tot en met 6 maart strijden 327 talentvolle vmbo-leerlingen en 432 mbo-studenten om de titel ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw, of vakteam 2020’ in 10 vmbo- en 53 mbo-finales. Van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. De vmbo’ers strijden in teams en maken 5 maart uit wie het beste vakteam wordt. Bij Skills Heroes is op 6 maart bekend wie de nationaal kampioenen zijn. Het evenement Skills The Finals, het NK voor beroepen, vindt plaats in WTC Expo Leeuwarden en is gratis te bezoeken. De organisatie van deze vijfde editie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands samen met ROC Friese Poort.

In memoriam

Skills The Finals krijgt een versoberde vorm, omdat afgelopen vrijdag 21 februari geheel onverwacht onze algemeen directeur en tevens president van WorldSkills International Jos de Goey is overleden. Jos stond aan de basis van WorldSkills Netherlands en heeft de organisatie van vakwedstrijden voor vmbo en mbo in Nederland op de kaart gezet. Zijn visie en ambitie waren jonge mensen kansen te geven hun talenten verder te ontwikkelen. WorldSkills Netherlands verliest hiermee een charismatische, bevlogen en zeer betrokken directeur.

Skills The Finals

Skills The Finals is een driedaags beroepenevenement, dat in samenwerking met het beroepsonderwijs, bedrijfsleven en lokale overheden tot stand komt binnen het platform ‘Dit is mbo’. Skills Talents zijn de vakwedstrijden voor het vmbo en bedoeld om jongeren enthousiast te maken voor het vakmanschap en hun talent te ontdekken. Skills Heroes vakwedstrijden voor het mbo worden georganiseerd om talentontwikkeling in vakmanschap te bevorderen. Dit past binnen het beleid van het ministerie van OCW om excellentie, vaktalent en skills in het (v)mbo te stimuleren. Minister Van Engelshoven zal donderdag het evenement bezoeken en enkele Kamerleden doen dat vrijdag. Kwaliteit verloochent zich niet en vaktalent heeft de toekomst. Jonge vakprofessionals zijn hét fundament van werkend Nederland. Hun vakmanschap is onmisbaar voor onze samenleving. Vakwedstrijden stimuleren dit aankomende talent en vakmanschap, promoot daarmee het beroepsonderwijs én geven studenten de mogelijkheid te excelleren.

De LOB-Experience

Bezoekers kunnen naast het aanmoedigen van de finalisten ook meedoen met de LOB-Experience. Dit is een uniek beroepenoriëntatieprogramma met ruim 70 doe-activiteiten en challenges in diverse vakgebieden en stimuleert het beroepskeuzeproces. Zo kunnen jongeren kennismaken met beroepen in de jachtbouw, scheepsvaart en visserij door een eigen schip te bouwen. De Koninklijke Luchtmacht is paraat en staat met een F16 en F35 Flightsimulator op de vloer en informeert jongeren over de studie Vliegtuigonderhoudstechniek. Er zijn tal van activiteiten te doen om zelf te ervaren wat een beroep inhoudt. Bijvoorbeeld straten maken, huisjes bouwen, steigerklimmen, een website bouwen, racen op een Audi simulator, meewerken in het mini-restaurant en meedoen aan diverse VR-challenges. Tevens is er beroepen- en studie-informatie voor leerlingen te vinden en geven bedrijven productdemonstraties.

Feiten en cijfers Skills Talents vakwedstrijden vmbo

10.000 jongeren in het vmbo deden mee aan de voorrondes die in heel Nederland afgelopen oktober t/m februari plaatsvonden. Uit 148 deelnemende vmbo-scholen kwalificeerden 975 deelnemers zich voor een plek bij één van de 79 provinciale kampioenschappen. Uit deze strijd komen de beste 327 finalisten die in teams van maximaal drie volgende week gaan strijden om het nationaal kampioenschap in 10 vakrichtingen.

Feiten en cijfers Skills Heroes vakwedstrijden mbo

Aan Skills Heroes doen 54 mbo-scholen mee. Van deze mbo-scholen schreven 933 opleidingen in voor de mbo-vakwedstrijden waar zo’n 20.000 studenten aan de voorrondes deelnamen. 626 deelnemers streden afgelopen november tot en met februari om een finale plek. Uiteindelijk gaan 432 mbo-finalisten van 52 mbo-scholen tijdens Skills The Finals de strijd met elkaar aan om zich de beste in één van 53 beroepen te mogen noemen. Bezoekers kunnen 42 finales in WTC Expo Leeuwarden bekijken en aanmoedigen. Gelijktijdig zijn er 8 finales op drie andere locaties in Leeuwarden en Drachten. De strijd om de titel van beste Dierverzorger, Hovenier en Tegelzetter is al gestreden. Deze NK’s vonden eerder dit jaar plaats. Meer informatie over de finales en locaties vindt u hier. Finalisten van de mbo-vakwedstrijden maken kans op deelname in september aan EuroSkills 2020, het EK voor beroepen in Graz.

WorldSkills Netherlands

WorldSkills Netherlands ontwikkelt en organiseert Skills Talents vakwedstrijden voor leerlingen uit het vmbo en Skills Heroes vakwedstrijden voor mbo, en werkt hiervoor samen met partners uit beroepsonderwijs en bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio