11.8 C
De Bilt

Slúske Falomster Feart feestelijke heropend

Op woensdag 24 mei wordt de sluis in de Falomster Feart feestelijk opnieuw geopend. De sluis die als naam ‘Slúske Falomster Feart’ heeft gekregen, is nu door passanten zelf te bedienen. De opening wordt verricht door de wethouders Kees Wielstra en Rommy Kempenaar van de gemeente Dantumadiel.

Slúske Falomster Feart eenvoudig zelf te bedienen

Tot nu toe werd de sluis in de Falomster Feart handmatig bediend door de beheerder van de naastgelegen camping de Zilveren Maan. Maar de beheerder heeft aangegeven na al die jaren de sluis te hebben bediend te willen stoppen met deze werkzaamheden. Om die reden is er een nieuwe oplossing gekomen voor Slúske Falomster Feart.

De sluis is nu makkelijk met de hand te bedienen door middel van een draaiwiel. De sluis in de  Falomster Feart is rond 1930 gebouwd en ligt ten noordwesten van De Westereen in de vaarroute “it Bûtenfjild”. Via de sluis overbrugt de recreatievaart een waterstandsverschil van een halve meter tussen De Swemmer en de Falomster Feart.

Aantrekkelijker voor toeristen

Door middel van zelfbediening door passanten moet de vaarroute aantrekkelijker worden voor toeristen. Passanten kunnen op ieder gewenst moment de sluis bedienen en zijn hierdoor minder afhankelijk. De totale kosten voor de aanpassing van de sluis bedroegen ongeveer € 200.000,-. Het werk is uitgevoerd door De Mannen van Staal en Kuipers Waterbouw Dokkum. Fris Ingenieurs begeleidde het project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio