13.5 C
De Bilt

Stadstuin Potmarge zoekt goede ideeën en initiatieven

Leeuwarden – Vanaf 5 juli kan iedereen ideeën insturen om van het gebied de Potmarge weer een levendige stadstuin te maken. Een stadstuin van en voor iedereen. Wat willen inwoners van onze gemeente daar zien of doen? De beste ideeën worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma Stadstuin Potmarge. De initiatiefnemers zetten zich vervolgens in om deze ideeën samen met de inzenders waar te maken. 

Gebied de Potmarge

De Potmarge is een groene en waterrijke ‘tuin’ in het hart van Leeuwarden. Vroeger waren er lusthoven en later was het zelfs een voedselbron voor de stad. Het water was een belangrijke handelsroute. Nu is het tijd om deze vergeten stadstuin weer beter op de kaart te zetten. 

Het initiatief

Verschillende partijen die betrokken zijn bij het gebied, hebben een gezamenlijke ambitie: een ‘Stadstuin Potmarge’ van het gebied maken. Een stadstuin waar veel te beleven is. Dit willen zij bereiken door de kwaliteit van het gebied beter te gebruiken en uit te bouwen. Zo worden onderwijs en onderzoek aangemoedigd, evenals activiteiten en voorzieningen voor bewoners, gericht op een gezonde leefomgeving en leefstijl.

Ontwikkeling van het gebied

Ondertussen staat de ontwikkeling van het gebied niet stil. Er is vooral ingezet op de thema’s water en voedsel. Zo zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd, is er een waterspeelplaats, een stadsstrand en zijn er plukroutes. Het waterrijke gebied is een mooie plek voor sport, spel en verkoeling. Met de steeds omvangrijkere wandelroutes en kunstuitingen is er al steeds meer te beleven in het kleurrijke gebied. Daarnaast is de Media Innovatie Campus (MICA) in ontwikkeling, net als de locatie van voormalig kassencomplex Smeding, waar woningen komen. Bij deze ontwikkelingen is er oog voor groen en openbare toegankelijkheid.

De initiatiefnemers

De initiatiefnemers voor Stadstuin Potmarge zijn: Hogeschool Van Hall Larenstein, Nordwin College, Palet, Zienn, Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân, bewonersplatform Achter de Hoven, Wetsus, Bouwbedrijf Lont, CSG Comenius en de gemeente Leeuwarden. Om Stadstuin Potmarge te realiseren, wordt er samengewerkt met ontwerpbureau NOON.

Deel uw idee of initiatief

Heeft iemand een mooi idee om samen met de initiatiefnemers waar te maken? Stuur het in via de website www.stadstuinpotmarge.nl. Inzenders maken dan ook nog kans op twee uren watersporten voor twee personen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio