15.8 C
De Bilt

Start aanleg beleefpad naar nieuw bastion bij Dokkum

Op 1 september 2022 is het het startsein gegeven voor de aanleg van het beleefpad naar het nieuwe bastion bij Dokkum, door wethouder Rebecca Slijver en Romke Hoekstra, voorzitter van de wijkraad Fûgellân, . Als starthandeling voor de aanleg van het beleefpad is de vlag van de Admiraliteitsdagen geplant op de route van het nieuw aan te leggen pad voor fietsers en voetgangers.

Nieuwe bastion landmark nieuwe stadsrand van Dokkum

Dit nieuwe bastion, bij het begin van de Sintrale As aan de Súd Ie, is volgens de wethouder een knipoog naar de historische bolwerken als oorspronkelijke stadsrand van de oude admiraliteitsstad Dokkum. Het planten van de admiraliteitsvlag markeert dat deze markante plek vanaf heden onderdeel is geworden van de regiostad en Admiraliteitsdagen. Gemeente en wijkraad werken samen bij de aanleg van het beleefpad.

Romke Hoekstra is blij dat de aanleg van het beleefpad nu van start gaat

Het bestuur van de wijkraad Fûgellân is dankbaar voor de ontvangen gelden van het Iepen mienskipsfûns (IMF), het Budget Lokale Innovaties (BLI) en o.a. dorpen en wijkfonds van de gemeente Noardeast-Fryslân. Uitvoerder Aannemingsbedrijf Stienstra uit Metslawier begint maandag met de werkzaamheden.

Verwachting dat beleefpad en nieuwe bastion zich tot ‘daalders plakje’ ontwikkelt

De nieuwe verbindingsroute naar het bastion sluit aan op het bestaande verharde pad door de beboste strook aan de oostzijde van het Fûgellân. Als nieuwe ontmoetingsplek kan dit pad ook de sociale samenhang in het Fûgellân, als grootste wijk van Dokkum, versterken.

Biodiversiteit, duurzaamheid en toegankelijkheid voor minder validen

Door de aanplant van bomen en mengsels van gras en bloemzaad te gebruiken ontstaat een fleurig geheel. Er worden nieuwe visplekken gemaakt aan de Súd Ie. Iedereen kan straks van deze unieke markante plek én van het uitzicht over het stroomgebied van de Súd Ie genieten. Vrijwilligers uit de wijk helpen bij onderdelen van de uitvoering. Basisscholen uit woonwijk het Fûgellân worden betrokken bij de latere oplevering van het project in 2023.

Tijdens de aanleg is het terrein niet toegankelijk

Werkend groot materieel brengt altijd veiligheidsrisico’s met zich mee. In de parallelweg van de Sintrale As bij het bastion wordt een oversteekplaats met hekken en markering op de weg gemaakt. Hierdoor kunnen voetgangers en fietsers daar straks veilig heen en weer komen.

De heer Piet Zijlstra, directeur van het aannemingsbedrijf vindt het een mooi project en doet zijn best om overlast voor omwonenden bij de aanleg tot een minimum te beperken. Vanuit de organisatie van de Admiraliteitsdagen geeft Thea van der Schaaf aan dat het straks een mooie nieuwe entree van de Admiraliteitsstad is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio