14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Stichting De Friesland draagt €600.000 bij aan Leeuwarden Oost

Stichting De Friesland draagt de komende drie jaar voor €600.000 bij aan het programma Leeuwarden Oost. De stichting steunt drie  onderdelen die de gezondheid van de bewoners bevorderen.

Scoren voor Gezondheid, Gezinslab en Skills Garden

Drie onderdelen van het programma Leeuwarden Oost krijgen financiering van Stichting De Friesland: Scoren voor Gezondheid, het Gezinslab en Skills Garden.

Stichting De Friesland

Zorgverzekeraar De Friesland, waaraan Stichting De Friesland is verbonden, is sinds de start van het programma als partner bij Leeuwarden Oost betrokken. De samenwerking richt zich op het bevorderen van een gezonde leefstijl, die preventief werken op gezondheidsproblemen.

“Het is heel mooi dat we nu extra aandacht kunnen geven aan de gezondheid van de bewoners van Leeuwarden Oost”, zegt Marloes Schreur, programmadirecteur van Leeuwarden Oost. “Stressfactoren als armoede hebben een grote invloed op de gezondheid en de kwaliteit van leven. Daarom zijn we zo blij dat een zorgverzekeraar als De Friesland onze partner is. Het is uniek dat we samen investeren in preventie, en het helpt enorm om de kwaliteit van leven in Leeuwarden Oost te verbeteren.”

Nynke van der Meulen, manager Strategie en Propositie bij De Friesland: “Het sprak het bestuur van de stichting aan dat het programma goed aansluit bij gezondheid, vitaliteit en preventie voor een kwetsbare groep en voor een lange looptijd. Veel van de bewoners van dit gebied gaan er ook daadwerkelijk iets van merken. Vanuit De Friesland zijn we nauw betrokken bij dit programma en het is uniek dat onze stichting via deze bijdrage een mooie impuls kan geven aan de plannen van een van de 20 gebieden in Nederland.  

Scoren voor Gezondheid is een onderdeel van het programma School en Omgeving van het ministerie van OCW. Daarbij kunnen 11 IKC’s in Leeuwarden Oost wekelijks aan 2000 kinderen twee uur extra leer- en ontwikkeltijd aanbieden.

Scoren voor Gezondheid heeft als doel dat schoolkinderen in Leeuwarden Oost vaker en gezonder bewegen. Ze leren verschillende sporten en talenten ontdekken en krijgen daarbij inspiratie van voetballers van Cambuur en andere sporters. Bij het merendeel van de deelnemers moet de motorische ontwikkeling merkbaar verbeteren.

Gezinslab

Het Gezinslab wil de gezondheid van bewoners verbeteren door achterliggende oorzaken, zoals stress, schulden, werkloosheid of een ongezond levenspatroon weg te helpen nemen. Dat gebeurt op een laagdrempelige manier: met vrijwilligers, buurtbedrijven, ervaringsdeskundigen en professionele hulpverleners. Dankzij de deelname van Stichting De Friesland aan het Gezinslab, kan dBieb cursussen aanbieden op het gebied van bijvoorbeeld een gezond levenspatroon en gezonde voeding.

De Skills Garden is een ontmoetingsplaats waar jong en oud kan spelen, bewegen en sporten. Op de plek van huidige Cambuurstadion is al ruimte gereserveerd voor deze plek. Dit sluit aan op de vraag van bewoners in de wijkplannen. BV Sport wil in aanloop naar de realisatie sportactiviteiten voor bewoners organiseren en bewoners opleiden tot beheerder en sportbegeleider opleiden.

Naast de investering in deze onderdelen, draagt Stichting De Friesland ook bij in de organisatiekosten van het onafhankelijk programmabureau

Over Leeuwarden Oost

  • Leeuwarden Oost is een 20-jarig programma dat zich inzet om de leefbaarheid en veiligheid in dit gebied te verbeteren. Een integrale aanpak met sociale en fysieke maatregelen gericht op een betere kwaliteit van leven voor bewoners. Het programma draait om het verbeteren van de kansen voor de bewoners op het gebied van school, werk, gezondheid en wonen.
  • Leeuwarden Oost bestaat uit de wijken Bilgaard, de Vrijheidswijk, Heechterp-Schieringen, Camminghaburen en Oud Oost.
  • Leeuwarden Oost maakt deel uit van twintig stedelijke gebieden in Nederland die vallen onder het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV).

Over Stichting De Friesland

De stichting is in 2011 ontstaan door de fusie met Achmea. De Friesland heeft bij deze fusie schenkingen ontvangen waarna de stichting is opgericht om vernieuwing in de zorg te stimuleren. De stichting heeft een onafhankelijke raad van toezicht, geen winstoogmerk en de financiële middelen staan los van premiegelden van De Friesland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio