23.7 C
De Bilt

Succesvolle opening Middelseefeart door wethouder Hein de Haan en Dijkgraaf Luzette Kroon

Leeuwarden – Afgelopen zaterdag 8 juni openden wethouder Hein de Haan en Dijkgraaf Luzette Kroon samen officieel de Middelseefeart. Met bijna 300 bezoekers over de hele dag kijken we terug op een geslaagde dag. Om 11.00 uur precies was het zover; de officiële opening. De wethouder en de dijkgraaf werden voorafgaand aan hun openingshandeling kort geïnterviewd. Daarna knipten ze vanaf een boot samen een lint over de vaart door met een megaschaar als symbolische opening van de feart.

Na de openingshandeling gingen alle activiteiten op en rondom het water van start. De eerste bezoekers zochten snel een plekje in één van de pramen. Ook de City train kon zijn eerste rond door Middelsee met een volle trein starten. Bij horecagelegenheid en informatiecentrum Docks konden geïnteresseerden meer informatie krijgen over alle ontwikkelingen in Middelsee en alle projecten die in de verkoop zijn of bijna gaan.

Bijzonder project voor Wetterskip Fryslân

Luzette Kroon benadrukte in haar verhaal waarom de Middelseefeart een mooi voorbeeld is van nauwe samenwerking tussen het Wetterskip en gemeentes, zoals het waterschap dat graag ziet.

“Er is al heel vroeg in het proces een gezamenlijk waterhuishoudingsplan gemaakt, eerst voor De Zuidlanden en later voor Middelsee, met een fasering voor het stap voor stap ontpolderen van het hele gebied. Zo konden ook op tijd alle juridische procedures daarvoor helder vastgelegd worden. Vervolgens kon per buurtschap in goed overleg de detailinvulling bedacht worden. We hebben op die manier voor Middelsee samen een toekomstbestendige inrichting kunnen maken, die niet meer afhankelijk is van pompen en keringen, met voldoende waterberging en een goede doorstroming. Voor de bewoners betekent dat wonen aan gezond en bevaarbaar water zonder wateroverlast”.

Middelseefeart

Met de aanleg van de realisatie van de Middelseefeart is er meer dan 2 km aan bevaarbaar water voor sloepen kano’s en SUPs toegevoegd. Met in totaal 1780 heipalen voor de kades is er bijna 2 jaar gewerkt aan de hele realisatie. “Dit is een uniek project, om zo’n grote watergang al in dit stadium op te leveren. Vanaf het water geeft het een uniek beeld van de ontwikkelingen in Middelsee, vult Wethouder Hein de Haan aan.

Middelsee

In de toekomst komen er meer dan 3200 woningen in deze nieuwbouwwijk. De ontwikkelingen gaan voorspoedig. De projecten die onlangs in de verkoop zijn gegaan trekken veel geïnteresseerden. De bouw van de woningen in de buurt Wetterstêd begint voor de zomer. Daarnaast zijn er al veel bouwactiviteiten zichtbaar in de buurt De Fellingen. Hier wordt de grond klaargemaakt voor de bouw van de eerste woningen in de loop van 2025.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio