7.7 C
De Bilt

Vaarroute Súd Ie in 2024 open voor grotere boten

In 2024 kunnen recreanten met boten tot een hoogte van 2,40 meter de route Súd Ie  bevaren. Deze winter wordt de laatste brug verhoogd, namelijk de Saatsenbrêge nabij Ezumazijl. In oktober starten de werkzaamheden om de Saatsenbrêge te verhogen. Tussen maandag 16 oktober aanstaande en 3 mei 2024 is een deel van de Saatsenwei afgesloten voor al het verkeer. Dit betreft het wegvak tussen de Sylsterwei en de Tibsterwei. Op www.noardeast-fryslan.nl is een kaart met de verkeersomleidingen te vinden.

Planning vaarroute juni 2024

Als alles volgens plan verloopt, wordt de route in juni feestelijk geopend. Boten tot 2,40 meter zijn dan welkom om het water tussen Dokkum en het Lauwersmeer te verkennen. De sluizen bij Esonstad en Oosterverlaat zijn inmiddels ook klaar voor gebruik.

Bord Saatsenbrêge
Bord Saatsenbrêge – Foto: gemeente Noardeast-Fryslân

De route van 12 kilometer kenmerkt zich door rust, ruimte, een weids uitzicht en diverse natuur. Langs 8 kilometer van de route zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Diverse vispassages zorgen ervoor dat onder andere de paling weer kan paaien en opgroeien.

Programmabureau Súd Ie

In het open landschap, zijn onderweg diverse ‘landmarks’ te zien: kerktorens, de steenfabriek bij Oostrum (nabij Dokkum) en op termijn een zogenaamd ‘waterstekje’ nabij Eanjumer Kolken. Daarnaast is Programmabureau Súd Ie bezig met de realisatie van twee kleine recreatieve overstapplekken. Aan de waterkant kunnen boten aanleggen, kunnen fietsers en wandelaars even uitrusten en informatie lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio