22.4 C
De Bilt

WTC Cambuur vindt in Van Wijnen nieuwe gebiedsontwikkelaar

Van Wijnen gaat de ontwikkeling van het nieuwe Cambuurstadion, van de commerciële gebouwen langs de Harlingertrekweg en van de McDonald’s vestiging in Leeuwarden overnemen. Het bedrijf neemt daarvoor de rol over van projectontwikkelaar Wyckerveste. De realisatie van de bouw van het Cambuurstadion was al eerder aan Van Wijnen toebedeeld.

Voorstel aan de gemeenteraad

Om de ontwikkeling mogelijk te maken, is een lening van de gemeente Leeuwarden nodig. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om hiermee in te stemmen. Verder past de ontwikkeling binnen de bestaande afspraken met de gemeenteraad.

Plannen gebied Cambuur stadion

Het bestemmingsplan, stedenbouwkundigplan en inrichtingsplan blijven zoals ze zijn. Hein de Haan, wethouder gebiedsontwikkeling: “De gemeente is blij met deze doorbraak. Hiermee kan het stadion met alle onderdelen, dus de commerciële invulling, onderwijs én voetbal er komen. Met deze integrale gebiedsontwikkeling kan ook de ontwikkeling van Nieuw Oud Oost op de plek van het huidige voetbalstadion verder.”

Wethouder Economische Zaken Friso Douwstra vult aan: “Het gaat daarnaast om een grote economische impuls voor het hele WTC gebied met veel werkgelegenheid. Ik ben blij dat na een intensief traject we de juiste vorm hebben gevonden om nu daadwerkelijk te beginnen!”

Van Wijnen

Arjen Oosting, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling: “Door de afspraken met de gemeente over de financiering van het stadion en de gebiedsontwikkeling is de realisatie van een nieuw voetbalstadion voor Cambuur weer een stap dichterbij.” Inmiddels heeft Van Wijnen afspraken gemaakt met ROC Friese Poort voor de huur van een schoolgebouw van 7500 vierkante meter in het stadion.

Nieuwe stadion

Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur ROC Friese Poort: “Wij zijn blij dat wij met Van Wijnen een huurovereenkomst hebben getekend voor ruimte in het nieuwe Cambuurstadion onder condities die recht doen aan onze positie als onderwijsinstelling. Het is een voorwaarde dat onze onderwijsruimtes per schooljaar 2023 – 2024 gebruiksklaar zijn.  We zien een grote meerwaarde voor ons onderwijs met een locatie in het WTC-gebied. Het wordt een inspirerende leeromgeving voor onze studenten. Het leren binnen hun toekomstig werkveld geeft een kwaliteitsimpuls aan onze opleidingen.”

Zomer 2023 ingebruikname

Doel is dat de bouw van het voetbalstadion en ROC Friese Poort in januari 2022 start. Met ingang van het voetbalseizoen 2023-2024 is het stadion speelklaar en de school kan bij aanvang van het schooljaar 2023-2024 in gebruik worden genomen. Arjen Oosting: “We zijn in constructief gesprek met Cambuur om te komen tot definitieve afspraken. Dit moet de komende weken tot definitieve overeenstemming leiden.”

Ard de Graaf, algemeen directeur van SC Cambuur: “We zijn blij met deze volgende stap. Er zijn nog hordes te nemen, maar het is een goed signaal en hier kunnen we verder mee. De noodzaak die er al was is met de promotie naar de Eredivisie alleen maar toegenomen. Wij kunnen niet wachten om straks samen met ROC Friese Poort het nieuwe Cambuur Stadion te betrekken.”

Bespreking in de gemeenteraad

De gemeenteraad bespreekt het voorstel van het college op korte termijn. Houd de agenda van de gemeenteraad op de website www.gemeenteraadleeuwarden.nl in de gaten voor actuele data.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio