6 C
De Bilt

Lelystadse Street Art Tour officieel geopend

Lelystad– Sinds donderdag 9 december is Lelystad een bijzondere Street Art kunstroute rijker. Wethouder Adam Elzakalai opende namelijk officieel de eerste Lelystadse Street Art Tour met unieke muurschilderingen waarin de stad tot leven komt.  Het collectief Writer’s Block heeft de werken gemaakt in opdracht van  de gemeente.  Kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om een aantal gebouwen om te toveren tot ware kunstwerken.   

De tour bestaat uit meerdere street art kunstwerken. Zes zijn te zien  in het Stadshart en drie in het Lelycenter. Het werk aan de Neringweg van Karski & Beyond en Bier en Brood is voorzien van een Augmented Reality laag. Daarbij wordt een digitaal beeld over de werkelijkheid heen gelegd.  Ook inwoners konden zich opgeven voor een mini muurschildering op hun huis. Dertig inwoners hebben hier gebruik van gemaakt.

Bezienswaardigheid

De muurschilderingen dienen meerdere doelen. Het geeft kleur, brengt positieve energie, verbindt, stimuleert talentontwikkeling. Wethouder Adam Elzakalai: “De muurschilderingen maken het mogelijk om het verhaal van Lelystad op een andere manier zichtbaar te maken. Het is een voor Lelystad nog relatief nieuwe manier van kunst en spreekt een brede doelgroep aan. Daarbij  is het voor toeristen een extra reden om Lelystad te bezoeken.” Via speciale apps zoals Street Art Cities en Smartify kunnen belangstellenden de route zelf lopen of fietsen. Als extra plus heeft een van de kunstwerken een Augmented Reality laag  gekregen. Zo komt kunst in de openbare ruimte echt tot leven.

Inspiratie

Writer’s Block is een organisatie die verschillende vormen van street art en kunst in de openbare ruimte organiseert en realiseert. Zij presenteren street art die verwondert, inspireert, kleur geeft en soms schuurt. Zij hebben meer dan 100 kunstwerken gerealiseerd in onder meer Leeuwarden, Emmen en Harlingen. Het street art project is mogelijk geworden door middel van een subsidie uit het uitvoeringsprogramma Lelystad Next Level van de gemeente, vanuit de stimuleringsregeling “vergroten belevingswaarde’ van de provincie en door middel van budget vanuit de MRA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio