7.7 C
De Bilt

Meting geluidsbelasting uitbreiding vliegveld Lelystad

Oldebroek/Elburg – De colleges van Oldebroek en Elburg gaan starten met het meting van het geluid van overvliegende vliegtuigen, zo stellen de colleges dat voor aan de beide gemeenteraden. In Elburg staat dit onderwerp voor de komende raadsvergadering op de agenda.

Driehoek meetsysteem

“Het is de bedoeling dat in beide gemeentes Bureau Sensornet de opdracht krijgt om een driehoek meetsysteem aan te leggen en in ieder geval drie jaar lang metingen te doen, vanaf het voorjaar van 2018,” aldus wethouder Jan Polinder van de gemeente Elburg. De geluidsmetingen leggen de huidige situatie vast én zorgen voor een goede monitoring in de komende jaren.

Onderzoek alternatieve vliegroutes

Afgelopen week presenteerden Luchthaven Teuge, Nationaal Paracentrum Teuge, VNO-NCW Midden en de Cleantech Regio een alternatieve vliegroute voor Lelystad Airport. De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel hebben staatssecretaris Sharon Dijksma gevraagd de alternatieve route te beoordelen op haalbaarheid en realiteitswaarde. Om vervolgens de uitkomsten ervan te betrekken bij de besluitvorming over aansluitroutes.

Niet alleen geluidsoverlast

De alternatieve vliegroute is een reactie op de bij wet geregelde vliegroutes voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Wethouder Harm Westerbroek van gemeente Oldebroek: “Elke vliegroute heeft zijn voor- en nadelen. Dan gaat het niet alleen over geluidsoverlast, maar bijvoorbeeld ook over natuur- en milieubelasting. Alleen al om die reden vinden wij het belangrijk dat alle alternatieven grondig worden bestudeerd en tegen elkaar worden afgewogen. Geen enkele gemeente zit op een grote toename van vliegverkeer te wachten, dat geldt natuurlijk net zo goed voor Elburg en Oldebroek. De uitkomsten van deze studie volgen we dan ook op de voet”.

 

Gemeentes

Beide gemeentes trekken gezamenlijk op bij het bestuderen en bekritiseren van de vliegroutes. De destijds door Oldebroek en Elburg ingezonden zienswijze heeft opgeleverd dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft toegezegd geluidsonderzoeken te gaan doen. Omdat we voorlopig nog te maken hebben met de vliegroutes die bij wet zijn vastgelegd zijn de geluidsmetingen van groot belang. “Wat betreft het starten met deze geluidsmetingen, hebben we lang gewacht totdat het ministerie I&M deze metingen zou gaan verrichten. Op het oude land wordt dit momenteel nog niet opgepakt. Om een goede en tijdige nulmeting te houden kunnen we niet langer wachten. Daarom pakken we dit nu zelf op. Wel gaan we in een bestuurlijk gesprek de provincie verzoeken hierin gezamenlijk met ons op te trekken.”

Volgens eerdere onderzoeksrapporten blijft de toename van de geluidsbelasting in de gemeente Elburg binnen de geluidsnormen. “Maar,” zo stelt wethouder Jan Polinder, “dit betekent niet dat we er in Oldebroek en Elburg niets van

zullen merken. Om een goed beeld te krijgen van de geluidsbelasting door het vliegverkeer gaan we in beide gemeenten op minimaal drie plekken meten. Zo kunnen we het omgevingsgeluid/stoorgeluid onderscheiden van de overvliegende vliegtuigen. Bureau Sensornet is een onafhankelijk bureau met jarenlange kennis op het gebied van het meten van vliegtuiggeluid. Het mooie van hun systeem is dat onze inwoners de geluidmetingen via een openbare webpagina direct kunnen inzien.”

Presentatie bewonersavond

Het plan is dat er eind november voor de inwoners van Elburg een bewonersavond volgt. Daarin geven de medewerkers van Sensornet uitleg over de metingen en het raadplegen van de website. Op deze avond vindt ook een inventarisatie plaats of inwoners bereid zijn om een meetpunt aan de woning te laten plaatsen. Op deze bewonersavond is iedereen welkom. Zodra de datum bekend is publiceert de gemeente Elburg de uitnodiging op social media en op de gemeentepagina. De gemeente Oldebroek gaat de opdracht de komende periode verder uitwerken. Een planning en een informatieavond volgen daarom later.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio