Flevo Campus maakte de afgelopen maanden in samenwerking met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de driedelige programmareeks ‘De Bonenrevolutie’ over de Nederlandse boon. Bonen verdienen een hoofdrol in de eiwittransitie, maar dan moeten we er véél meer van gaan eten. Dat weten we wel, maar we doen het niet. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de Nederlandse consument weer warm loopt voor de boon?
In deze programmareeks zoekt de Flevo Campus het antwoord op die vraag. Tijdens twee eerdere, goedbezochte talkshows in Pakhuis de Zwijger gingen zij daarover in gesprek met experts en het publiek. Daarnaast deden ze onderzoek naar de keten van dit voedsel, en met alle kennis die zij verzamelden bedachten ze een plan om de ‘bonenparadox’ te doorbreken. Dat plan presenteren zij in de vorm van een whitepaper tijdens de derde en laatste talkshow op donderdag 8 februari aanstaande.
Bonenstaak en Het Nieuwe Bord
Hoe ziet die aanpak er dan uit? Kort gezegd: als een staak, oftewel een (klim)route naar de boon met de consument als leidraad. Om de consument meer bonen te laten eten moeten wetenschap, overheid, ondernemers en supermarkten integraal samenwerken. Hoe? Dat wordt beschreven in het whitepaper. En ook wat wij denken dat er in de toekomst op ons bord zou moeten liggen (hint: een plantaardige variatie op het welbekende ‘AGV’tje’).
#BEANMEAL
De talkshow vindt plaats in Food Forum in Almere en wordt voorafgegaan door een heerlijke bonenmaaltijd waar bezoekers apart voor kunnen reserveren. Alle aanwezigen krijgen een exemplaar van het whitepaper mee naar huis!