12.9 C
De Bilt

Aankoop Pand Kneepkens voor Nederlands Mijnmuseum

Gemeente Heerlen heeft het monumentale pand Kneepkens aan de Dr. Poelsstraat gekocht om hier samen met het bestuur van het Nederlands Mijnmuseum een vernieuwd Mijnmuseum te realiseren. Nadat uitbreiding op de huidige locatie van het Mijnmuseum niet mogelijk bleek, kwam pand Kneepkens in beeld en werden daar plannen voor uitgewerkt. Rond 1 april start de verbouwing van het pand. Daarna wordt het pand als museum ingericht. Het is de bedoeling om in november 2021 de eerste bezoekers te ontvangen.

Pand Kneepkens en Mijnmuseum

“Dit is niet alleen een belangrijke stap voor het Mijnmuseum, maar ook voor het Romeins Kwartier en de stad. Inwoners en bezoekers beleven straks twee belangrijke periodes uit onze geschiedenis op een steenworp afstand van elkaar. En als klap op de vuurpijl krijgt een rijksmonument dat al 30 jaar leeg staat een mooie en passende nieuwe bestemming”, aldus Jordy Clemens, wethouder cultuur.

Vernieuwd Mijnmuseum

Het vernieuwde Mijnmuseum vertelt straks het verhaal van het mijnverleden van Nederland, aansluitend op het venster Kolen en Gas dat onlangs aan de Canon van Nederland is toegevoegd. Op eigentijdse wijze worden bezoekers meegenomen in zowel het ondergrondse als bovengrondse leven in de voormalige oostelijke en westelijke mijnstreek en wordt men verleid ook buiten het museum de mijnregio en haar geschiedenis te verkennen. Het schachtgebouw, de plek waar het museum nu huist, blijft ook in de toekomst te bezoeken. Daar blijft de nadruk liggen op de mijnwerker en zijn ondergrondse werk.

“Het bestuur van het Nederlands Mijnmuseum is verheugd dat na een lange zoektocht een goede locatie gevonden is om het verhaal van de mijntijd op een aansprekende manier te vertellen. De huidige locatie van het museum, het ONI schacht- en ophaalgebouw, houdt ook in de toekomst een museale functie.”, aldus Eke Zijlstra, voorzitter van het bestuur van het museum.

Bijzonder pand

Pand Kneepkens uit 1939 is een ontwerp van architect Frits Peutz en wordt in de volksmond ook wel ‘het kleine Glaspaleis’ genoemd. Het werd door de familie Kneepkens gebouwd als warenhuis. Daarna heeft het verschillende eigenaren en functies gehad tot het in de jaren 90 leeg kwam te staan. Sinds 1999 is het pand een rijksmonument. Begin deze eeuw is het naastgelegen pand afgebroken en werden appartementen aan weerszijden van het pand gebouwd. Pand Kneepkens werd gerestaureerd maar vond geen nieuwe bestemming. De gemeente heeft het pand nu overgenomen van Wonen Limburg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio