15 C
De Bilt

Archeologisch onderzoek naar de Romeinse vicus in Rimburg

Rimburg- der Rimburgse akkers liggen de resten van een Romeins straatdorp, een zogenaamde vicus. De vicus lag aan weerszijden van de Worm, de huidige grens tussen Nederland en Duitsland. De vicus van Rimburg is naast Maastricht en Heerlen één van de 3 vici in Zuid-Limburg, alle drie gelegen langs de Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, bekend als de Via Belgica. De vicus Rimburg kent een lange opgravingsgeschiedenis. De laatste decennia zijn aan Nederlandse zijde van de vicus geen archeologische onderzoeken meer uitgevoerd. Daar komt nu verandering in. Op vrijdag 28 september wordt onderzoek uitgevoerd met een grondradar. Met dit instrument scant men de bodem om op die manier bewoningsresten in kaart te brengen. Ook zal de Via Belgica met dit onderzoek naar verwachting mooi in beeld komen.

 

Het onderzoek maakt deel uit van een grootschalig onderzoek dat uitgevoerd wordt door de Werkgroep Innovatieve Meettechnieken in de Archeologie (Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland). In dat kader heeft de werkgroep ruim 70 onderzoeken uitgevoerd op diverse grondsoorten.

De resultaten zijn van de onderzoeken worden verwerkt in een boek.

 

Wethouder Lucassen is opgetogen met het onderzoek: “Aan Duitse zijde is al eerder een gelijkaardig onderzoek uitgevoerd. Door dit onderzoek aan Nederlandse zijde van de Worm krijgen we voor het eerst een totaalbeeld van de Romeinse vicus Rimburg. Dit onderzoek is niet alleen van belang voor archeologen, maar voor iedereen. Op die manier kan het verhaal van deze plek weer beter verteld worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio