17.2 C
De Bilt

Asbestsanering en sloop winkelcentrum De Plu in Heerlen

Heerlen – Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een voorstel voor asbestsanering en sloop van winkelcentrum De Plu. Daarvoor wordt nu een nationale openbare aanbestedingsprocedure gestart.

Start sloop medio maart

Naar verwachting wordt medio mei gestart met de eerste werkzaamheden en is het werk eind van dit jaar klaar. Na de sloop komen op deze plaats woningen in een vergroende stedelijke omgeving.

Ambities realiseren

Sinds begin 2017 is de gemeente Heerlen eigenaar van winkelcentrum De Plu en enkele aanpalende panden. Door de sloop van deze gebouwen is het mogelijk om verschillende ambities uit het bidboek Urban Heerlen te realiseren. Onder meer het uit de markt halen van vierkante meters winkels en kantoren in het centrum, het halveren van de leegstand in het kernwinkelgebied en het toevoegen van woningen in het centrum.

Ruimtelijke visie

Winkelcentrum De Plu in Schinkelkwadrant Zuid is onderdeel van een groter gebied dat door IBA ‘Central Park’ is genoemd. De eerste schetsen hiervoor zijn door IBA vastgelegd in het ‘Contourenplan Central Park’. Vorig jaar hebben gemeente en IBA een participatietraject uitgevoerd (Kantoor Contour) waarbij belangstellenden en omwonenden ideeën en suggesties konden aandragen voor het gebied. Al deze ingrediënten komen samen in het contourenplan 2.0, een visie op de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Archeologisch veldonderzoek

Het gebied van de sloop heeft een hoge archeologische waarde. Daarom is sprake van archeologische begeleiding in de laatste fase van het afbreken van de gebouwen. Aansluitend wordt veldonderzoek gedaan door het graven van proefsleuven. Als er belangrijke archeologische vondsten worden gedaan, kan het werk langer duren dan eind dit jaar.

Informatiebijeenkomst omwonenden

Halverwege de maand maart, ruim vóór de start van de sloop, wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor de betrokkenen. Daarvoor wordt in de buurt huis-aan-huis een uitnodiging bezorgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio