19.7 C
De Bilt

Bovengronds in november en december in Heerlen

Heerlen – De laatste weken van festival Bovengronds zijn aangebroken, maar er valt nog genoeg te beleven. Vanaf half november is er een lezingenreeks over modernisme in Parkstad. Eind november wordt in Schandelen het multidisciplinar festival Shifting Perspectives gehouden.

Pop-up museum

Op het Maanplein opent een pop-up museum over migratie en het festival sluit begin december af in theater Heerlen met het theatercollege ‘Dansen op de Mijnen’ door Frans Timmermans en een middagprogramma met exposities, films en muziek.

Modernisme in Parkstad

In het voorjaar van 2018 verscheen het boek Modernisme in Parkstad, een uitgave van SCHUNCK*. Naar aanleiding hiervan wordt een lezingenreeks georganiseerd in het voormalige retraitehuis van Frits Peutz aan de Oliemolenstraat 60. Op donderdag 15 november spreekt Ton van Mastrigt over de ‘collectie’, de sociaal economische context wordt op 29 november door Maurice Hermans besproken en Wim van den Bergh gaat op 16 december in op behoud, renovatie en hergebruik. De lezingen beginnen allemaal om 12.00 uur, de entree is €5,- inclusief op koffie of thee en rondleiding door het gebouw. Reserveren via info@superstudios.nl.

Shifting Perspectives

De muurschildering van kunstenaar Gaia in Schandelen is met zoveel enthousiasme ontvangen dat er een vervolg komt. Gaia gaat in samenwerking met de buurt een nieuwe mural in de wijk realiseren. Ook komen er workshops graffiti, voordracht en breakdance die gratis te volgen zijn. Tijdens een buurtfeest op 24 november worden de resultaten getoond.

Pop-up migratiemuseum

Op 29 november opent op Maanplein 52 het Pop-up Migratiemuseum Heerlen: een presentatie en ontmoetingsplek om het verleden en de actualiteit rondom (mijn) migratie te tonen, te delen en te bespreken. Er wordt gestart met een tentoonstelling die gedurende drie maanden verder zal groeien door de inbreng van nieuwe verhalen, herinneringen en objecten. Iedereen die zich betrokken voelt bij het thema ‘migratie toen en nu’ kan een bijdrage leveren. In de context van het museum worden in de nabije omgeving van het Maankwartier debatten, filmvertoningen en workshops georganiseerd. Hou voor openingstijden en programma de website van Bovengronds in de gaten.

Slotweekend theater Heerlen

In het weekend van 1 en 2 december wordt festival Bovengronds afgesloten in theater Heerlen. Op zaterdagavond geeft Frans Timmermans, Eurocommissaris, Rodafan én Heerlenaar een lezing over het leven ná de mijnen en wat de regio nodig heeft voor een succesvolle toekomst. Na het theatercollege volgt een talkshow met bekende Limburgers waaronder architecte Francine Houben, ontwerpster van het nieuwe stadskantoor in Heerlen.

Gevarieerd programma

Zondagmiddag is er een gevarieerd programma met exposities, films en muziek. Lotte Walda en Ragtime Romours brengen een gemixt repertoire van bewerkte mijnmuziek en eigen werk. De films Pride, Barbara en Gluckauf worden gedraaid en er zijn exposities die inzoomen op de erfenis van Nic Tummers en oud-mijnwerkers. Kaarten voor zaterdag 1 en zondag 2 december zijn verkrijgbaar via Parkstad Limburg Theaters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio