21.9 C
De Bilt

Brunssum heeft nieuw logistiek NAVO-hoofdkwartiergebouw in

Vrijdag 2 december heeft het hoofdkwartier ‘Joint Logistics Support Group Brunssum’ (JLSGBS HQ) de start van de bouw gevierd van het nieuwe hoofdkwartiergebouw. De ceremonie vond plaats op het Hendrik van Nassau-Ouwerkerkkamp te Brunssum.

Hoofdkwartier in Brunssum

De Tsjechische brigadegeneraal (een ster) David Schnábel -commandant JLSGBS HQ- stak symbolisch de eerste spade in de grond in aanwezigheid van de chef-staf van het hoofdkwartier ‘Joint Forces Command Brunssum’ (HQ JFCBS) de Poolse luitenant-generaal (drie sterren) Krzysztof Król. Verder waren aanwezig de commandant van de Base Support Group, de Nederlandse kolonel Arwi Klip en de bouwkundige experts, die zullen toezien op de bouw.

NAVO

De oplevering van het nieuwe stafgebouw is gepland eind juli, begin augustus 2023. De bouwkosten bedragen, inclusief meubilering, informatie- & computertechnologie tien miljoen euro. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) betaalt deze investering. De bouw en inrichting is in handen van diverse Nederlandse bedrijven.

JLSGBS HQ is een van de twee permanent bemande, uitzendbare logistieke hoofdkwartieren binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Het hoofdkwartier bevindt zich op dezelfde locatie als HQ JFCBS. In de volksmond hanteert men voor dit hoofdkwartier nog veelal de verouderde benaming AFCENT uit 2000.

v.l.n.r. kolonel Arwi Klip, brigadegeneraal David Schnábel, luitenant-generaal Krzysztof Król & brigade-generaal Ferdinand Murin
v.l.n.r. kolonel Arwi Klip, brigadegeneraal David Schnábel, luitenant-generaal Krzysztof Król & brigade-generaal Ferdinand Murin – Foto: © NATO

Ondersteuning militaire activiteiten

JLSGBS HQ ondersteunt alle militaire activiteiten, die het Brunssumse NAVO-hoofdkwartier JFCBS ontplooit. Het JLSGBS HQ kent twee belangrijke taken: het coördineert de inzet van troepen en materiaal in het operatiegebied en het levert logistieke ondersteuning aan de militaire eenheden, die zich in het operatiegebied bevinden.

Bij de tweede taak neemt het HQ de coördinatie en inrichting op zich van de aanvoer en het bevoorraden van voeding, kleding, uitrusting, brandstof en munitie. Tevens voorziet het HQ in de geneeskundige verzorging, het coördineren van het herstellen en afvoeren van voertuigen en materiaal met de aan het HQ toegewezen middelen. JLSGBS HQ kan ook de andere Joint Force Commando’s van Napels en Norfolk (VS) steunen bij inzet. JLSGBS HQ  kan ook zelfstandig optreden.

JLSGBS HQ

JLSGBS HQ is HQ JFCBS zeer dankbaar voor de ondersteuning voor het bouwen van een permanent hoofdkwartiergebouw, teneinde de staf van JLSGBS te voorzien van moderne kantoorruimtes.

De NAVO is in 1949 opgericht als een militaire zelfverdedigingsorganisatie. De NAVO weet -inmiddels met 30 lidstaten- al meer dan 70 jaar de vrede, vrijheid en veiligheid te garanderen in grote delen van Europa en Noord-Amerika.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio