10.4 C
De Bilt

Energiezuinig en aardgasvrij wonen in Brunssum

Welke weg bewandelen we samen naar energiezuinig en aardgasvrij wonen in Brunssum? Dat stond centraal op dinsdag 20 september 2022 tijdens een raadsinformatieavond in het gemeentehuis van Brunssum. Gemeenteraadsleden werden geïnformeerd, wisselden hun standpunten uit om te komen tot een aanpak voor energiezuinig en aardgasvrij wonen, en het betrekken van de Brunssumse inwoners.

Webinar Energiezuinig Wonen

De gemeente Brunssum wil stappen ondernemen om iedere inwoner de mogelijkheid te bieden om energiezuinig en aardgasvrij te wonen. Om inwoners hierin mee te nemen, wordt er op donderdagavond 29 september 2022 een webinar georganiseerd. Wethouder Merle van Leusden neemt geïnteresseerden mee in de projecten en initiatieven die in Brunssum lopen en hoe de gemeente en burger hier samen mee aan de slag gaan de komende jaren.

“Het onderwerp wordt met de dag belangrijker. Hoe zorgen we dat wonen in Brunssum betaalbaar blijft voor iedereen? Bij die keuzes die de gemeente maakt, wil ik iedere Brunssumer betrekken.”

Enquête

Daarom ontvangen alle inwoners van de gemeente Brunssum begin oktober een uitnodiging voor een enquête. De bedoeling van deze enquête is om te peilen naar de behoeften en ideeën van de inwoners over energiezuinig en aardgasvrij wonen. Juist die meningen van de inwoners wilt de gemeente gebruiken om duidelijke overwegingen te maken. Deze enquête is voor bewoners van een koop- en huurwoning. De gemeente hoopt dat veel bewoners deze gaan invullen zodat er per buurt bepaald kan worden wat de behoefte van de bewoners is.

“Wij weten waar de energielabels E, F en G zitten vanuit wijk- en pandanalyses. Maar ook belangrijk om te weten is wat mensen zelf willen met hun woning en wijk. Ik hoop dat we straks antwoord hebben op twee vragen: Wat is technisch mogelijk en wat wilt de buurt? En daarmee kan de gemeente aan de slag.”

Korte termijn

Samen met collega Parkstadgemeenten is de gemeente Brunssum druk bezig om tot beleid en aanpak te komen voor energiezuinig en aardgasvrij wonen en een isolatie- en verduurzamingsprogramma.

Voor de huishoudens die recht hebben op de energietoeslag start op korte termijn ook een project voor energiebesparende maatregelen. Voor meer informatie over energiezuinig en aardgasvrij wonen op www.brunssum.nl/energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio