Even terug in Syrië tijdens zomerbarbecue

Syrië

Simpelveld – Gezellige Syrische muziek van een voor haar bekende Syrische zanger op de achtergrond gaf afgelopen dinsdag in de Rode Beuk aan een Syrische vluchtelinge het gevoel even terug thuis te zijn in Syrië. Ze was zo geraakt door haar lievelingszanger dat ze even vergat een vluchtelinge in Nederland te zijn. 

Al snel drong weer de harde realiteit van haar vluchtelingenbestaan tot haar door. Ongetwijfeld hebben aan dat gevoel ook de heerlijke geuren van Syrische gerechten  bijgedragen waarmee de zaal van de Rode Beuk die avond gevuld was.

Syrië

Een tachtigtal personen was afgekomen op het evenement ‘Tsezaame Preuve’ dat voor de derde keer in het bestaan door het taalcafé gehouden werd. Op alle dinsdagavonden zijn  vluchtelingen te gast bij Nederlandssprekenden in het taalcafé die hen inwijden in de taal. Dit keer was de wereld omgekeerd en waren zij zelf de gastheren en gastvrouwen. Ze lieten de aanwezigen kennis maken met hun voortreffelijke culturele keuken. Centraal hierbij stond een Syrisch echtpaar dat zo graag een Syrisch restaurant wil openen. Koken kunnen zij uit de kunst, zo bleek deze avond, alleen de benodigde Nederlandse vergunningen en diploma’s halen is een totaal andere kunst.

Daarbij krijgen zij elke dinsdagavond steun van Nederlanders. Vol trots namen zij op het einde van de avond het grote applaus in ontvangst voor hun kookkunsten. Tegelijkertijd werd het respect uitgedrukt voor hun doorzettingsvermogen om in de Nederlandse samenleving hun eigen weg te vinden en een bijdrage te leveren aan hun nieuwe ‘thuisland’.

Het taalcafé staat open voor ieder buitenlander die zich de Nederlandse taal eigen wil maken, maar zeker ook voor Nederlanders die hen daarbij willen helpen. Voor dit laatste is niets anders nodig dan dat u de taal spreekt. Komt u eens kijken in de Rode Beuk op dinsdagavond tussen half acht en half tien. Wellicht hoort u dan bij de vaste gasten op een volgend ‘Tsezaame Preuve’.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam