17.3 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Experience Center in Sittard en toeristische mijnroutes in Westelijke Mijnstreek

Sittard – De stad Sittard krijgt vermoedelijk in de tweede helft van mei een toeristisch Experience Center. Het Center zal voorlopig worden gehuisvest in het Kritzraedthuis aan de Rosmolenstraat, de locatie waar Visit Zuid-Limburg (de VVV) nu ook al zit. Uiteindelijk wordt het nog te bouwen Huis aan de Markt, op de plek van het oude V&D-pand, de definitieve plek.

Experience center

Dat vertelde Sven Kools, regiomanager Grensmaasvallei van Visit Zuid-Limburg in het programma EuregioToer Radio bij Streekomroep Bie Os. Aanleiding voor de uitspraken vormde een gesprek over de diverse toeristische mijninitiatieven die momenteel in Heerlen worden genomen, en de vraag in hoeverre daar ook de Westelijke Mijnstreek in wordt betrokken?

“In Heerlen is op dit moment al een Experience center actief, gelegen in het Maankwartier. Daar kan onder andere op interactieve wijze worden kennisgemaakt met de historie van de streek, zoals de mijngeschiedenis”, aldus Kools. Die lijn van interactieve toerismebeleving wil Visit Zuid-Limburg binnenkort doortrekken naar de Westelijke Mijnstreek. Ook in Sittard zal dan kennis kunnen worden gemaakt met het (mijn)verleden van de streek. Bij het initiatief zullen onder andere de gemeente Sittard-Geleen en de plaatselijke heemkundeverenigingen worden betrokken. Wel wordt de opzet iets anders dan in Heerlen, zo zal er in Sittard-Geleen met name gefocust worden op het eigen DNA van die streek.

En er zijn volgens de regiomanager nog meer plannen. Zo wil men thematische een toeristische fietsroute rond de mijnen vanuit Parkstad door te trekken naar de Westelijke Mijnstreek. Daarin zullen dan ook de gemeenten Beek en Stein worden meegenomen. In Geleen komt er verder een digitale mijnwerkerswandelroute vergelijkbaar met de nieuwe Pungelroute in Heerlen. Wanneer al deze initiatieven hun beslag zullen krijgen kon Kools nog niet zeggen, maar uitgangspunt is wel dat er dit jaar al het een en ander gerealiseerd wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio