14.9 C
De Bilt

Francine Houben over het Heerlense Stadskantoor

Heerlen – Creatief directeur en oprichter van Mecanoo Architecten gaat in op de achtergronden en overwegingen bij de plannen voor het nieuwe Stadskantoor in Heerlen. Ze doet dat in het markante Peutz gebouw bioscoop Royal in Heerlen. Toegang gratis, reserveren niet nodig.

Grande dame van de Nederlandse architectuur

Tijdschrift ‘De Architect’ noemde Francine Houben bij de uitreiking van de BNA Kubus twee weken geleden de ‘grande dame’ van de Nederlandse architectuur. Architect Hubert-Jan Henkel prees Houben met de woorden: ‘Je kracht om gewone dingen een ongewone beleving te geven. Het zijn stuk voor stuk ruimtelijke gedichten.’

Landschap als inspiratiebron

Francine Houben wil onvergetelijke gebouwen maken en het landschap is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Ook het Zuid-Limburgse landschap uit haar jeugd zie je regelmatig terug in haar ontwerpen. Zo ligt het Adviescentrum Rabobank Westelijke Mijnstreek in Sittard op een heuveltje.
Zuid-Limburg is de plek waar Francine Houben opgroeide en haar zintuigen ontwikkelde. Die zintuiglijkheid speelt een grote rol in de projecten van Mecanoo door ondermeer bijzondere composities van verschillende materialen. “Architectuur moet alle zintuigen beroeren”, zegt Francine, “het is niet slechts een intellectueel, conceptueel of visueel spel. Het gaat erom alle afzonderlijke elementen in één concept bij elkaar te brengen.”

Mens staat centraal

De mens staat centraal in haar ontwerpen, passend bij haar adagium ‘People Place Purpose’. Ontwerpen doe je in de eerste plaats voor mensen. Daarnaast zijn de locatie, de cultuur en het klimaat van invloed op het ontwerp. De functie is als laatste van belang; deze kan door de jaren heen veranderen en gebouwen moeten daarop zijn voorbereid.

Projecten altijd dienstbaar aan de gemeenschap

Met één specifieke stijl heeft ze niets. Mecanoo’s projecten zijn soms ingetogen, dan weer wat luider om aandacht roepend, maar altijd dienstbaar aan de gemeenschap. Voorbeelden van haar werk in Limburg zijn naast het Adviescentrum Rabobank Westelijke Mijnstreek in Sittard, het Herdenkingsplein in Maastricht, het paviljoen op landgoed St. Gerlach en het nog te realiseren Raadhuis in Heerlen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio