5.7 C
De Bilt

Gemeente en ondernemers investeren samen in een groenere Oostflank

Brunssum – Op zaterdag 27 oktober 2018 opende het Brunssumse bedrijf Blomix een nieuwe bedrijfshal. De opening is voorbeeld van een aanpak waarbij gemeente Brunssum en ondernemers samen optrekken in het versterken van de economische, landschappelijke en ecologische waarden van de Oostflank.

Heidenatuurpark

De Oostflank is een circa 400 hectare groot gebied, gelegen tussen het stedelijk deel van Brunssum en de Duitse grens. Er liggen diverse bedrijventerreinen, maar ook belangrijke natuurgebieden, onderdeel van het Heidenatuurpark bestaande uit Brunssummerheide, Rode Beek en Schinveldse Bossen.

Oostflank

De ruggengraat van de Oostflank wordt gevormd door de nieuwe Buitenring, die als hoogwaardige infrastructuur nieuwe kansen biedt voor een nieuwe inrichting van de Oostflank. Brunssum wil een betere invulling geven aan het gebied, waarbij de nadruk ligt op herstel van het landschap, het versterken van de natuur- en recreatiefuncties, en het opknappen van de bedrijventerreinen. Voor die aanpak heeft de gemeente 1 miljoen euro vrijgemaakt. Ook Parkstad Limburg investeert, middels een subsidie uit de zogenaamde krimpgelden, in de herstructurering van de Oostflank.

 

Hoogwaardige uitstraling

Speciale aandacht is er voor bedrijven en kavels die grenzen aan de nieuwe Buitenring. De gemeente wil, samen met ondernemers, investeren in een kwalitatieve uitstraling van bedrijfspanden en -terreinen. Daarbij kan het gaan om vernieuwing en uitbreiding van bedrijfsgebouwen, of verplaatsingen.

 

Het leidend motief in deze gebiedsontwikkeling is ‘werken in het groen’. Niet alleen door de aanleg van groenzones langs de Buitenring, maar ook door de keuze voor duurzaam bouwen, met aandacht voor nieuwe vormen van energiewinning en gebruik van ecologisch verantwoorde bouwmaterialen en -technieken.

 

Een voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen gemeente en ondernemers is het deel van de Buitenring waaraan het bedrijf Blomix is gevestigd. Dit bedrijf, winnaar van de Rabo Economy Award in 2016, investeerde in het afgelopen jaar in de bouw van een nieuwe, duurzame, 1.000 vierkante meter grote bedrijfshal met een moderne, hoogwaardige uitstraling.

 

Herinrichting

Ten behoeve van een herinrichting van het bedrijventerrein Bouwberg, in het bijzonder de zone langs de Buitenring, worden meer maatregelen getroffen.

 

Zo zijn er verdergaande plannen voor de aankoop van een particuliere bedrijfskavel. Ook heeft er een grondruil plaatsgevonden tussen provincie Limburg en enkele gevestigde ondernemers. De wens van de betrokken partijen is om de uitstraling ter plaatse te verbeteren en een faunapassage te realiseren tussen de bedrijfskavels en de Buitenring.

 

De gemeente verwacht dat dit geslaagde voorbeeld van een vernieuwde gebiedsinrichting, waarbij bedrijven optimaal kunnen profiteren van de ligging aan de Buitenring, navolging vindt op andere bedrijfslocaties.

 

Blomix

Blomix is opgericht in 1971. Het bedrijf produceert matrijzen voor kunststof verpakkingen. Blomix werkt voor de internationale verpakkingsindustrie, maar ook voor de chemie, de gezondheidszorg, de techniek en bedrijven die producten maken op het gebied van persoonlijke verzorging.

Het bedrijf werd in 2015 overgenomen door een nieuwe eigenaar en ligt aan de nieuwe Buitenring in Brunssum. Er werken 14 mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio