14.1 C
De Bilt

Gulpdal en Mosaqua weer volledig eigendom van gemeente Gulpen-Wittem

Gemeente Gulpen-Wittem is weer volledig eigenaar van sporthal Gulpdal en zwembad Mosaqua. Recent zijn exploitant NV VTC en de gemeente dat overeengekomen door de erfpachtovereenkomst te beëindigen.  Wethouder Jos Hendriks: “Ons doel is om beide faciliteiten voor Gulpen-Wittem te behouden. Het zwembad en de sporthal dragen bij aan de vitaliteit en gezondheid van onze inwoners en onze kinderen leren er zwemmen. 

We zijn een toeristische gemeente en voor die ondernemers speelt het zwembad een belangrijke rol. Vooral gezinnen met kinderen die hier vakantie vieren, maken er gebruik van. Het zwembad heeft een regionale functie, al helemaal nu de Polfermolen in Valkenburg is gesloten. Ook uit Duitsland en België komen veel bezoekers naar Mosaqua.”

Zwembad Mosaqua

Ondanks die bezoekers kan het zwembad Mosaqua niet rendabel worden geëxploiteerd. Voor de korte termijn zijn beide accommodaties gered. Voor de langere termijn moet er volgens wethouder Hendriks nog het een ander gebeuren: “We willen voor de toekomst een gebiedsvisie ontwikkelen die verder rijkt dan alleen het zwembad. Vanwege de erfpachtregeling hadden we daar de handen niet voor vrij. Dat traject gaan we nu opstarten om de kansen voor een doorontwikkeling van Mosaqua in de toekomst te onderzoeken en het hele gebied (waaronder een leegstaande piramide en een gedateerde brandweerkazerne) weer glans en kleur te geven.”

Grip op financiën

NV VTC is door de coronapandemie geconfronteerd met aanzienlijke exploitatietekorten.  Daarop heeft de gemeenteraad besloten om NV VTC door de coronapandemie te loodsen door af te zien van het innen van aflossings- en renteverplichtingen op leningen. Tegelijkertijd heeft het Rijk een specifieke uitkering in het leven geroepen om gemeenten met zwembaden te ondersteunen.

Financieel gezien waren er rondom het zwembad echter al jaren te veel onzekerheden. Daar wil de gemeenteraad meer grip op krijgen. De structurele lasten voor de meerjarenbegroting zijn nu gemaximeerd tot een jaarbedrag van € 250.000. Volgens een onderhoudsrapport zijn er de komende twee jaar geen grote investeringen te verwachten. Hierbij is geen rekening gehouden met nieuwe wet- en regelgeving.

Het economisch eigendom is per 1 januari van dit jaar overgenomen door de gemeente, maar tot juli 2025 blijft de exploitatie van het zwembad en de sporthal bij NV VTC. Voor directeur Bertil Kaanen is met de gemeente een belangrijke afspraak gemaakt over het personeel: “Ik ga tegen die tijd met pensioen, maar het zittende personeel wordt onder gelijke voorwaarden overgenomen door een eventuele nieuwe partij, mits het contract met de huidige exploitant, NV Vrijetijdscentrum Gulpen, niet verlengd zou worden.”

Nu het Bestuursconvenant is bekrachtigd, moeten nog een aantal zaken worden uitgevoerd zoals de aanpassing van notariële akten, de aanpassing en vaststelling van de NV VTC-begroting 2022 en de start van het gebiedsvisietraject. De statutenwijziging passeert uiterlijk 1 juli 2022.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio