7 C
De Bilt

Internationaal kunstenaar Marjan Teeuwen creëert Archief Stadhuis Heerlen

Heerlen – In het stadhuis van Heerlen werkt beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen aan de ruimtelijke sculptuur Archief Stadhuis Heerlen. Bij binnenkomst in de hal van het stadhuis staat de bezoeker oog in oog met een monumentaal beeldhouwwerk. Centrum is de enige rechthoeki-ge kolom in het gebouw (geflankeerd door de karakteristieke paddenstoelvormige kolommen van Peutz), die versterkt is met 4 van sloopmateriaal opgetrokken pilaren: van rond naar rechthoekig, uitstekend of juist naar binnen groeiend, met krachtige abstracte vormen, met duidelijke breekpunten en met harmonie en schoonheid. De sculptuur loopt door tot net onder het plafond van de eerste verdieping.Archief Stadhuis Heerlen gaat een duidelijke relatie aan met het iconische, door Peutz ontworpen stadhuis. Een rijksmonument.

Archief Stadhuis Heerlen

Archief Stadhuis Heerlen komt tot stand in samenwerking met CityLiv 2018. De jaarlijkse kunstexpositie CityLiv daagt kunstenaars uit te ontwerpen en te experimenteren met sloopmateriaal. De expositie neemt het publiek mee in een wereld van verwondering die je opnieuw laat kijken naar materialen die je dacht al gezien te hebben. Het illustreert een maatschappelijk vraagstuk waar nog te weinig beweging in zit: we moeten anders omgaan met onze oprakende materialen.

Van tijdelijk naar permanent

De bouw van Archief Stadhuis Heerlen neemt twee maanden in beslag en wordt eind september officieel onthuld. De sculptuur heeft een semipermanent karakter. De opzet is om na twee jaar de sculptuur in het stadhuis te ontmantelen en te transformeren tot een permanent kunstwerk in het nieuwe stadskantoor door architecte Francine Houben.

Tijdens Cultura Nova exclusief kijkje in de keuken

Tijdens Cultura Nova geeft Marjan Teeuwen op 30 en 31 augustus tussen 16.30 en 17.30 uur een exclusief kijkje in de keuken. Ze neemt de bezoekers mee in haar gedachtegoed, laat zien waar de materialen vandaan komen én hoe ze precies te werk gaat: “Monnikenarbeid genereert een beeld van de kracht én de schoonheid van zowel opbouw als verwoesting”.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio