10.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 maart 2023

Japanse duizendknoop: woekerplant zorgt voor overschrijding projectkosten Schinkelkwadrant-Zuid in Heerlen

In de 16.000 ton grond die is afgegraven om het eerste deel van Schinkelkwadrant-Zuid in Heerlen bouwrijp te maken, is de Japanse duizendknoop aangetroffen. Dat is een uitheemse bamboe-achtige woekerplant die zich snel verspreidt en schade kan veroorzaken aan bijvoorbeeld funderingen en rioleringen. Sinds 1 januari 2022 geldt er daarom een nationaal handelsverbod voor de Japanse duizendknoop en is handel in grond met resten van de plant verboden.

De afgegraven grond ligt opgeslagen in een depot en moet vrijgemaakt worden van de woekerplant. Maar dat is vanwege de sterke wortels gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er is nog geen goede landelijke bestrijdingswijze; de huidige methodes zijn experimenteel en duren lang. In de tussentijd kan de aannemer wel gewoon doorgaan met de bouw van nieuwe stadswoningen en appartementen in Schinkelkwadrant-Zuid.

Bestrijden

In Nederland lopen diverse onderzoeken om de Japanse duizendknoop te bestrijden, maar een definitieve doorbraak is er nog niet. In de tussentijd wordt er van alles uitgeprobeerd. Een aannemer heeft inmiddels toegezegd om ‘onze’ 16.000 ton grond voor € 650.000 over te nemen om mee te gaan experimenten en zo een goede bestrijdingswijze te vinden.

In 2023 wordt het tweede deel van Schinkelkwadrant-Zuid bouwrijp gemaakt en afgegraven. De verwachting is dat er ook in die grond Japanse duizendknoop wordt gevonden. Eerder genoemd experiment is dan waarschijnlijk geen optie meer. Een andere mogelijkheid is ontgraven en direct verwerken onder water, waarbij de wortels uiteindelijk wegrotten. De kosten hiervan worden ingeschat op maximaal € 985.000. Dat kan lager uitvallen als bij afgraven blijkt dat een deel van de grond vrij is van de Japanse duizendknoop.

Japanse duizendknoop landelijk probleem

De plant komt in ons land steeds meer voor en zorgt overal voor problemen. Na de sloop van de leegstaande gebouwen op Schinkelkwadrant-Zuid is het gat tijdelijk opgevuld met grond. Vermoedelijk heeft de woekeraar in de opvulgrond gezeten. De Japanse duizendknoop vormt overigens geen gevaar voor de volksgezondheid.

Kosten

In de grondexploitatiebegroting van Schinkelkwadrant-Zuid is rekening gehouden met € 15.000 voor bodemsanering. Het totaal aan kosten (inclusief een post voor prijsstijging) is nog onduidelijk maar maximaal € 1.915.000. Dat bedrag komt ten laste van de jaarrekening 2022.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio