13.5 C
De Bilt

Koningin Máxima opent tentoonstelling Basquiat

Heerlen – Koningin Máxima opent donderdag 31 januari de tentoonstelling Basquiat – The Artist and His New York Scene in SCHUNCK museum in Heerlen.

Werk en leven jonge kunstenaar

De tentoonstelling vertelt het verhaal van het werk en leven van de jonge kunstenaar en tijdgenoten uit zijn periode in New York tussen 1978 en 1982. Tijdens de tentoonstelling is vroeg werk te zien van Basquiat en zijn tijdsgenoten, waaronder poëtische graffititeksten en grote canvassen.

Tentoonstelling Basquiat

Jean-Michel Basquiat werd geboren in New York en kreeg bekendheid als een van de leden van SAMO, een gelegenheidsduo van twee graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan beschreef met raadselachtige teksten. In enkele jaren ontwikkelde hij zich van graffitiartiest naar internationaal erkend kunstenaar. Hij overleed op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis.

Streetwise karakter van Heerlen weerspiegeld

Zijn sociale en artistieke context spiegelen het postindustriële en streetwise karakter van Heerlen. De sluiting van de mijnen bezorgde de stad drugs-, prostitutie- en leegstandsproblemen in de jaren tachtig en negentig. Tegelijkertijd was deze achtergrond een voedingsbodem voor een levendige graffiti-, hiphop- en breakdance-scene, net als in het New York van de vroege jaren tachtig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio