6 C
De Bilt

Maastricht en UAF verlengen samenwerking om drempels studerende statushouders te verlagen

Gemeente Maastricht en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF werken de komende drie jaar verder samen om drempels te verlagen voor statushouders die studeren of willen studeren. De samenwerking heeft als doel om statushouders met een kansrijk diploma te laten uitstromen vanuit de bijstand naar een betaalde baan.

De afspraken, die sinds 2020 bestaan, zijn vandaag in een convenant verlengd door ondertekening van wethouder Anita Bastiaans van inburgering en sociale zekerheid en UAF-directeur Fatimazhra Belhirch. De samenwerking tussen Maastricht en het UAF is erop gericht om drempels weg te nemen en kansen te creëren voor statushouders om hun studie af te ronden of iets extra’s in te zetten om een goede kans te maken op de arbeidsmarkt.

Kansen vergroten met het UAF

Zij begeleidt statushouders bij het kiezen, starten en afronden van een studie die past bij hun talenten. Ook helpt het UAF hen bij de oriëntatie op de arbeidsmarkt. Vaak hebben statushouders niet de kans gehad in hun thuisland om (af) te studeren of wordt hun diploma hier lager gewaardeerd of niet erkend. Door een passende studie te volgen, vergroten ze hun kans op een betaalde baan, zodat ze weer regie krijgen over hun eigen leven. De organisatie helpt hen verder om wegwijs te worden in het Nederlandse onderwijssysteem en helpt hen met financiële steun voor studiekosten, naast de bestaande regelingen van de overheid.

Ruimte vanuit participatiewet

Vanuit gemeentezijde wordt in samenwerking met de consulenten vanuit de participatiewet gekeken of er – onder voorwaarden – gestudeerd kan worden met behoud van de bijstandsuitkering en met vrijstelling van sollicitatieplicht. De gemeente financiert in deze samenwerking de begeleiding en bemiddeling vanuit het UAF. Deze worden bekostigd vanuit reguliere re-integratiemiddelen. Vorig jaar waren 16 deelnemers aan de slag met een dergelijk traject met het UAF waarbij een deel halverwege uit de bijstand is gestroomd omdat men bijvoorbeeld reeds parttime werk vond of een partner had die werk vond.

Wethouder Anita Bastiaans van Inburgering en Sociale Zekerheid: “Veel statushouders hebben geen mogelijkheid om een opleiding of baan te vinden die aansluit bij hun kwaliteiten. Daar willen wij wat aan doen, zodat talenten niet verloren gaan en zij zich daarna blijvend kunnen inzetten voor de maatschappij, als het kan in hun eigen vakgebied en in onze regio.” Voor meer informatie over het werk van het UAF.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio