10.2 C
De Bilt

Maastrichtse waterkaraf gepresenteerd

Maastricht krijgt een eigen waterkaraf, geïnspireerd op de Maas, die 2000 jaar geleden de basis vormde voor het ontstaan van de stad. De stadskaraf is een volledig Maastrichts product. Het design is van de Maastrichtse ontwerper Sjang Niederwieser. Voor het ‘Mestreechter glaas’ en de productie zorgde glasfabriek O-I, ooit opgericht door Petrus Regout. De stadskaraf heeft als doel de creatieve maakindustrie te etaleren en maakt onderdeel uit van een breder actieprogramma om de creatieve sector verder te versterken.

Maastrichtse kwaliteit

Vivianne Heijnen, wethouder voor economie van de gemeente, kwam met het idee voor de karaf. “Toen ik voor de coronacrisis het Maastricht Institute of Arts en een aantal maakbedrijven bezocht, was ik ontzettend onder de indruk van het talent, de ontwerpkracht en het vakmanschap dat ik daar aantrof. Met projecten als deze proberen we al het moois dat we bedenken en maken in de stad te laten zien en verbinden we verbeelding en vakmanschap.” De stadskaraffen, vooralsnog 2500 in totaal, zullen dagelijks worden gebruikt in het Stadhuis en worden ingezet als relatiegeschenk.

Duizend stadskaraffen

Voor ruim duizend stadskaraffen is een bijzondere bestemming gevonden. Alle medewerkers van het Maastricht UMC+ Oncologie Centrum en onderzoeksinstituut GROW van de Universiteit Maastricht krijgen de karaf uitgereikt als blijk van waardering voor het binnenhalen van een belangrijk certificaat. Hiermee mogen ze zich als Comprehensive Cancer Center scharen onder de beste oncologische centra van Europa.

Trots op certificaat

Prof. dr. Bernd Kremer, medisch directeur Maastricht UMC+ Oncologie Centrum: “Wij zijn er trots op dat we met het behalen van dit topcertificaat ook bijdragen aan het op de kaart zetten van onze mooie stad. Trots zijn we zeker ook op onze medewerkers die zich dagelijks inzetten om patiënten de best mogelijke oncologische zorg te bieden. Deze karaf is een prachtig gebaar van de gemeente, een erkenning voor al het werk van ons hele team.”

Unieke klus

O-I spreekt van een unieke klus: “Hartstikke mooi om de eeuwenoude historie van de eigen maakindustrie zo voor het voetlicht te mogen brengen. Het model wijkt flink af van wat wij vandaag de dag produceren. Daarom is het voor de gehele fabriek een prestatie geweest om dit project succesvol in één productie te realiseren. Met deze karaf toont de glasindustrie haar oneindige mogelijkheden met glas. We zijn dan ook trots op het resultaat van deze bijzondere samenwerking.”

Het verpakken van de karaf is ook een Maastrichtse aangelegenheid. Daarvoor heeft MTB Maastricht zorggedragen.

MaasGlaas

MaasGlaas is een groeiende collectie glaswerk ontworpen door Sjang Niederwieser, een Maastrichtse ontwerper en maker, met een passie voor materialen en technieken, en het combineren van beide tot (gebruiks)objecten. Maastricht in al haar pracht en praal is dé inspiratiebron voor MaasGlaas. Deze karaf is de eerste in een serie die geïnspireerd is op de kronkelende loop van de Maas van zuid naar noord Maastricht. Deze eigenwijze karaf – oftewel eigewies krefke – heeft daardoor in zekere zin zelf zijn vorm bepaald.

De serie MaasGlaas wordt in de toekomst uitgebreid met – onder andere – een drinkglas (MaasGlaas) en een vaas (MaasVaas). In 2020 werd Sjangs collectie lampen bekroond met een Best of Year Award van Interior Design Magazine uit New York. 

Creatieve maakindustrie

Creatieve maakindustrie is een verzamelnaam voor (kleinschalige) ondernemingen waar creativiteit en voortdurende vernieuwing in het DNA zitten. Maastricht is van oudsher een industriestad. Het bijbehorende vakmanschap is ingebed in een rijke cultuurstad die telkens weet in te spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen. Deze unieke combinatie van verbeelding en vakmanschap heeft ertoe geleid dat er een bloeiende creatieve maakindustrie is ontstaan van (inter)nationale betekenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio