18 C
De Bilt

Monumentenmaand 2022 – Duurzaam duurt het langst

In september wordt in Kerkrade en Aken traditiegetrouw de Monumentenmaand gevierd. De activiteiten worden ondersteund door de BankGiro Loterij in samenwerking met de Stichting Open Monumentendag. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te houden voor een breed publiek.

Duurzaam duurt het langst

Het thema van dit jaar is ‘duurzaam duurt het langst’. Dit thema komt terug in diverse activiteiten die deze maand op de planning staan. Van lezingen tot excursies, van open dagen tot speurtochten: alles wordt uit de kast getrokken om burgers te betrekken bij ons cultureel erfgoed.

Activiteiten in de eerste week van de monumentenmaand

De aftrap van de monumentenmaand vindt plaats op dinsdag 6 september. Op deze dag wordt er een lezing gegeven over duurzame verbouwing en herbestemming van het monument Klooster Pannesheide. Ook is er een lezing Monumentaal Kerkrade door Olaf Op den Kamp.

Op donderdag 8 september is er een lezing over de verduurzamingsopgave voor het abdijcomplex Rolduc. Deze wordt gehouden door Harrie van Beers directeur van BCR. Voor een groot monument als Rolduc is het een moeilijke opgave om te verduurzamen.

Schacht Nulland

Ook zondag 11 september staat er veel op de planning. Breng een bezoekje aan Schacht Nulland tijdens de open monumentendag. Ervaar het mijnverleden in het sfeervol museum. Voor de kinderen rijdt er een miniatuur stoomtreintje dat gestookt wordt met kolen!

Of breng een bezoekje aan de open dag van Abdij Rolduc. Het grootste monument van Nederland is deze dag gratis toegankelijk. Voor de kinderen biedt Abdijhotel Rolduc een speurtocht aan.

Ook kunt u zondag deelnemen aan een excursie met het Limburgs Landschap. Toen Het Limburgs Landschap in 2015 de Anstelvallei in Kerkrade kocht stond daar het volledig vervallen complex Nieuw Ehrenstein. In de sinds 2019 gerestaureerde boerderij zit nu een brasserie en de villa is recent in oude luister hersteld. Een unieke kans om in de historische villa binnen te kijken.

Volledige programma, deelnemen en aanmelden

Dit is maar een greep uit de vele activiteiten in deze Monumentenmaand. Het hele programma is terug te vinden in de flyer die verkrijgbaar is bij de deelnemende organisaties. Daarnaast is op www.bibliotheekkerkrade.nl meer informatie te vinden over de verschillenden activiteiten. In de flyer en op de websites staat ook hoe en waar u zich kunt aanmelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio