6.2 C
De Bilt

Multidisciplinair kunstproject als eerbetoon aan mijnverleden

Kunstenaar Jean-Michel Crapanzano heeft in opdracht van gemeente Heerlen een multidisciplinair kunstproject, De Dans van Lies en Jan, ontwikkeld als eerbetoon aan ons mijnverleden. Het project bestaat uit twee fases.

Mobiele studio

In de eerste fase gaat Jean-Michel met studenten van de KTM-opleiding (kunst, theater en media) van Arcus College met een mobiele studio de wijken in om ouderen en jongeren samen te brengen en te interviewen. Vervolgens verwerkt hij deze resultaten in een fysiek kunstwerk dat in of nabij het centrum van Heerlen wordt gerealiseerd.

Bordspel 

De eerste fase gaat 7 maart van start. Met een bus trekt de kunstenaar rond in 3 Heerlense en 1 Brunssumse wijk. Aan de hand van een speciaal hiervoor ontwikkeld bordspel maakt hij onderwerpen over het verleden en de toekomst van de wijk en stad bespreekbaar. Samen met de Arcus-studenten worden de verhalen vastgelegd.

Arcus College

Het Arcus College heeft het kunstproject opgenomen in de eerste helft van het onderwijsprogramma van 2018 en stelt ook apparatuur en studioruimte ter beschiking. Studenten kunnen zo ervaring opdoen in het veld. Na de tour, die duurt tot 18 mei, wordt het resultaat op verschillende plekken en momenten getoond.

Fysiek kunstwerk

De resultaten worden ook verwerkt in een fysiek kunstwerk van cortenstaal en kunststof. Het spiraalvormige kunstwerk bevat ook een lichtbundel die bij speciale gelegenheden aangezet wordt en dan van ver zichtbaar is. In het kunstwerk smelten Lange Lies en Lange Jan samen tot één DNA-structuur. De lichtbundel symboliseert de verbinding tussen verleden en toekomst.

Inwoners betrekken

Verantwoordelijk wethouder Jordy Clemens vindt het vooral goed dat veel mensen uit de stad bij dit project betrokken worden. “Dit kunstproject wordt een hedendaags eerbetoon aan het rijke mijnverleden van onze stad, waarin de betrokkenheid van jongeren, buurtbewoners en álle Heerlenaren letterlijk van verre te zien zal zijn.”

Meedoen?

Mensen die willen meewerken aan het project, een bezoek willen brengen aan de bus, foto’s, filmpjes of voorwerpen uit de mijntijd beschikbaar willen stellen kunnen mailen dedansvanliesenjan@gmail.com. Actuele informatie over het project is te volgen via https://www.studiojmcrapanzano.com/the-dance-of-lies-and-jan/

Aanleiding

Tijdens het Jaar van de Mijnen symboliseerden twee lichtbundels de verdwenen schoorstenen Lange Lies en Lange Jan. Na het Jaar van de Mijnen ontstond de behoefte om een blijvend kunstwerk te realiseren als eerbetoon aan het mijnverleden en de mijnwerkers. In een motie van maart 2016 acht de gemeenteraad het wenselijk dat het gaat om een hedendaags eerbetoon. Het kunstwerk moet dan ook een innovatieve verbinding leggen tussen verleden, heden en toekomst.

Jean-Michel Crapanzano

Jean-Michel is afkomstig uit de mijnregio rond Metz in Noord-Frankrijk en woont al geruime in Heerlen. Hij werkt in meerdere disciplines en heeft veel ervaring met community art projecten in binnen- en buitenland. De gemeente koos voor deze kunstenaar omdat hij naast binding met het mijnverleden en de regio, ook ervaring heeft met participatieprojecten. Bovendien gaat hij multidisciplinair en innovatief te werk.

Inmiddels hebben meerdere partijen hun steun aan dit kunstproject toegezegd. Naast gemeente Heerlen zijn dat Arcus College en het Fonds Behoud Mijnhistorie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio